Gazdaság

2012.01.24. 17:29

Nem veszélyes a munkavégzés

Veszprém - Éveken keresztül azért szidták és joggal a szakképző iskolákat, mert a diákok tizenhat éves korukig csak elméleti síkon sajátíthatták el a szakma fogásait vagy nem szakosodtak addig.

Varga Ibolya

Ezt a helytelen gyakorlatot megváltoztatták, sőt néha már-már úgy tűnik, hogy túlzottan is sokat engedtek a tudományokból. Egyes elméleti tantárgyakból már olyan alacsony a követelmény, hogy akár el is hagyhatnák. Ezzel párhuzamosan a legtöbb szakmában és szakképző tanfolyamon bevezették a kompetencia alapú képzést, ami azt jelenti, hogy nem a lexikális tudást kérik számon elsősorban, hanem arra kíváncsiak, hogy a diák mennyire sajátította el a szakmai szabályokat, hogyan tudja hasznosítani az ismereteket. A szakmai rutinok kialakításában a gyakorlati munkavégzésre kijelölt műhelyek segítenek. 

A jó gyakorlati helyen a tanuló  ellesheti az idősebb, nagyobb tudású szaktársaktól az apró fogásokat, melyek tán nem is szerepelnek a tankönyvekben.  Az iskolákban ma már nincsen őszi mezőgazdasági munka, pedig az nem volt haszontalan egyrészt abban, hogy a  felsősök és a középiskolások is kivették a részüket a munkákból, ráadásul még gyűlt a pénz az osztálykirándulásra, a közös programokra. Ezt önkéntes munkával váltják ki a jövőben a gimnáziumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!