Gazdaság

2012.01.27. 18:30

Öt euróövezeti országot minősített le a Fitch

Öt euróövezeti ország államadós-osztályzatát rontotta pénteken a Fitch Ratings.

MTI

A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Szlovénia szuverén besorolásait minősítette vissza. Írország adósosztályzatát ugyanakkor a cég megerősítette.

A Fitch december közepén vette negatív előjelű megfigyelés alá az összes olyan, befektetési ajánlású osztályzattal ellátott euróövezeti szuverén adóst, amelyek besorolására addig leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást tartott érvényben. A lépés a most megerősített besorolású Írországot, valamint a leminősített másik öt eurótagállamot érintette.

A negatív kihatású megfigyelés a cég módszertana szerint azt jelenti, hogy az adott osztályzatok "aktív felülvizsgálat" alatt állnak, és megnövekedett annak az esélye, hogy az érintett országokat a Fitch rövid időn belül leminősíti.

Ez történt meg pénteken az öt visszaminősített valutauniós tagállam esetében.

Két hete egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's egyszerre kilenc euróövezeti országot minősített le, és ennek keretében megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!