Gazdaság

2012.02.01. 16:38

Orbán Viktor újabb levelet írt: másként segítene az állam

Újabb levelet kapnak a közszféra devizahitelesei: ezúttal kamattámogatott árfolyamrögzítést ígér a kormány. Január 30-án lejárt a határidő, aki addig nem tudta igazolni, hogy rendelkezik lakáshitele végtörlesztésének fedezetével, lemaradt a rendkívüli lehetőségről. Több tízezren jártak így az állami-önkormányzati alkalmazottak közül is, nekik most új ajánlatot tesz a kormány. A leveleket elvileg már kiküldték.

Horváth A. Attila

Orbán Viktor aláírásával december végén már kaptak egy levelet a közszférában dolgozók: akkor a végtörlesztéshez kívánt segítséget nyújtani a kormány kedvezményes kamatozású forinthitellel, a miniszterelnök ezért az igény benyújtására biztatta az adósokat. Ám ahogy közeledett a törvényben rögzített január 30-ai határidő, egyre világosabbá vált, hogy e célra nincs állami forrás, sem banki hitelezési hajlandóság, ráadásul néhány hét alatt nem is lehet folyósítani a kiváltó kölcsönt. Az elmúlt hetekben több tervezet is nyilvánosságra került az állami segítségnyújtással kapcsolatban, a Nemzetgazdasági Minisztérium azonban új megoldást ismertetett a minap, és a kormányfő második levele is ezt a verziót tartalmazza. A véglegesnek tűnő változat értelmében azok a közszolgálati dolgozók, akik bankjuknak és munkáltatójuknak is jelezték végtörlesztési szándékukat, de végtörleszteni nem tudtak, kedvezőbb feltételekkel léphetnek be az új árfolyamrögzítési rendszerbe (majd miután februárban törvényt alkot erről a parlament).

A kormányzati tájékoztatás szerint kérelmüket soron kívül bírálják el a bankok. A felhalmozódó tartozás pedig kedvezményesen kamatozik azon a számlán, amire a törlesztőrészlet tőkerészének rögzített és piaci árfolyam közötti különbsége kerül. Más ügyfeleknél a bankközi kamat terheli a tőkerészt, a közszféra adósai viszont 3 százalékos, és gyermekenként további 1 százalékos kamattámogatást kapnak. (Az érthetőség végett: a hitelek havi törlesztőrészlete két összetevőből, kamatból és tőkerészből áll. Az árfolyamgát feletti kamatrészt a kormány és a bank állja, a tőkerész különbözete viszont gyűjtőszámlára kerül, és ott kamatozik egészen az árfolyamrögzítés végéig. Ebből adódóan azok kapnak nagyobb állami támogatást, akik nagyobb kamatrészt fizetnek, azaz többnyire a futamidő első időszakában járnak.)

A folytatásért kattinston a Zalai Hírlap weboldalára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!