Gazdaság

2012.02.14. 08:06

Továbbra is mélyrepülésben az ingatlanpiac

Megyei körkép - A lakásértékesítést felpörgette kicsit a végtörlesztés. Olcsóbban lehetett lakáshoz jutni. Ennek lecsengése után azonban visszaállt a régi rend: érdeklődők ugyan vannak, üzletkötés azonban csak elvétve.

Tremmer Tamás

Az sem segít igazán a helyzeten, hogy az idei évtől új lakástámogatási rendszer lépett életbe. Újra igényelhető a szocpol, azaz az egyszeri, vissza nem térítendő lakásépítési, lakásvásárlási támogatás, ami vidéken egy új építésű lakás vételárának 6-10 százalékát teheti ki.

A gyerekek után járó szocpol már január 1-jétől igényelhető, a kamattámogatott hitelek bevezetése csak az Európai Bizottság jóváhagyása után lép hatályba, a várakozások szerint tavaszra.

Az ingatlanpiaci szereplők szerint normális helyzetről továbbra sem beszélhetünk. Az üzletkötéseket több olyan tényező is befolyásolja, amelyek nem túl biztatóak. Ezek a kiszámíthatatlan devizaárfolyam, a fizetőképes kereslet hiánya, a hitelezés nehézségei.

A végtörlesztési lehetőség jó hatással volt az ingatlanpiacra, végre megmozdult valami, nyilatkozta Koczkás Csaba veszprémi ingatlanközvetítő. Azok a vevők, akik ingatlanaik értékesítésével próbáltak végtörleszteni, még akkor is jobban jártak, ha olcsóbban adták el a tulajdonukat, mert 180 forinton fizethették vissza hiteleiket a 230-250 forintos svájcifrank-árfolyam helyett. Ugyanakkor a készpénzes vevők is jól jártak, például egy négyéves balatoni ingatlant, amelyet 35 millió forintért kínáltak, utolsó pillanatban 25 millióért odaadtak.

Koczkás Csaba a jövőre nézve semmi biztatót nem lát. Alig lehet hitelhez jutni, a vevőnek minimálisan 30 százalék önerőt kell felmutatnia, ami egy tízmilliós lakás esetében is hárommillió. A régi szociálpolitikai támogatás 2,4 millió forint volt, amit betudtak önrésznek, ma egy kétgyerekes család  90 négyzetméteres lakásra legfeljebb 1,3 millió forintot kaphat, amit bőven ki kellene egészíteni. A válság miatt egyik pillanatról a másikra szűnnek meg munkahelyek, ilyen körülmények között még azok sem mernek hitelt felvenni, akiknek egyébként esélyük lenne rá.

Hasonló helyzetelemzést adott Hanzsér Péter is. A balatonfüredi ingatlanközvetítő arról számolt be, a január úgy indult, hogy tódultak az ügyfelek a végtörlesztés miatt. Az amúgy is mélyponton lévő árak valamelyest még tovább csökkentek. Általánosságban elmondható, sok az érdeklődő, kevés az üzletkötés. Az árak a tavalyihoz képest még lejjebb mentek. Az irányárakban ugyan tartják a tavalyi szintet, de ha komoly érdeklődő jelentkezik, engednek az árból. Az érdeklődők elsősorban újszerű, pár éves, modern lakást keresnek, elsősorban nyaralónak. Rendkívül fontos hogy alacsony legyen a rezsije, hogy a téli időszakban is kezelhető legyen a számla. Kuriózumként megemlítette, az eladott ingatlanai között geotermikus fűtésű is volt.

A jövőről ő is borús képet festett, szerinte a gazdasági helyzet tükörképe az ingatlanpiac. Amíg nincs kiszámítható jövőkép, ha nincsenek kedvező hitelkonstrukciók, addig nem várható fellendülés. Az állami támogatás is hiányzik. A helyzet kiszámíthatatlanságát az is jelzi, hogy volt, aki azért vett ingatlant, mert úgy vélte, jobb, ha ebben áll a pénze, mint a bankszámlán. Más éppen fordítva, megszabadult a lakásától, s lekötötte az árát.

 

Az árak tavaly tovább csökkentek

A lakásárak tavaly is csökkentek, habár az áresés mérséklődött. A forgalom évtizedes mélypontra csúszott vissza. Száz eladó lakásra tíz vevő jut, akik a 3-4 legjobb lakásra, házra alkudoznak. Még ez az alacsony forgalom is egy-egy üzletkötésnek köszönhető, a tranzakció ugyanis néha lavinát indít el: amint valakinek hosszú idő után sikerül eladnia lakását és pénzhez jut (hacsak nem végtörlesztett), mindjárt vásárol egy másik ingatlant, így aztán egy eladásból 3-5 üzletkötés is származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!