Gazdaság

2012.05.31. 05:51

Száraz volt a május eleje

Megyei körkép - Május első felében hideg frontok követték egymást, amely viharos szelet és lehűlést hozott. Az éjszakai hőmérséklet több esetben 10 fok alá süllyedt.

Varga Ibolya

Markóné Nagy Krisztina, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága növényvédelmi zoológusa és előrejelzője vázolta fel Veszprém megye májusi  növényegészségügyi helyzetét.

Az utóbbi időben sok kárt okozó mezei pocok egyedszáma változó. Parlagterületeken, árokpartokon figyelhetők meg lakott járatok, amelyek sűrűsége száz négyzetméterenként egy-két járat. A májusi cserebogár rajzása a hónap elején nagy egyedszámmal volt megfigyelhető. A rajzás rövid idő alatt lezajlott.


 
A  búzában  és az őszi árpában a  vetésfehérítő bogár a melegebb napokon nagyobb számban telepedett be a gabonatáblákba. A lárvakelés a korábbi alacsony lárvaszám után nagy számban indult meg. Egyes táblákon a kifehéredés tüneteit tapasztalták. A kezelések a károsító ellen folyamatban vannak. A levéltetvek előfordulása nem volt számottevő. A gabonapoloskák egyedszáma alacsony.

A kalászokon megjelenő poloskakártétel tünete észlelési szinten maradt. Árpákban a hálózatos levélfoltosság figyelhető meg, főként a bakonyi, azon belül is elsősorban Zirc környékén lévő táblákon. A fertőzöttség gyakorisága 50-70 százalék közötti a vizsgált területeken. Az időjárás most lett kedvező ahhoz, hogy gombaölő szerekkel védekezzenek.  Több táblán a szárazság miatt megkezdődött  az alsó levelek sárgulása.
 


A megyében több borvidéken erős atkakártétel tünetei láthatók. Rajzik a tarka szőlőmoly és a lárvakelés is megkezdődött. A lárvák éppen csak kikeltek.  Kórokozókat nem észleltek. A vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzáscsúcsa után a leveleken kialakultak az első aknák. A kanyargós szil levéldarázs foltokban erős kártételt okozott szilfákon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!