Gazdaság

2012.06.26. 17:29

Érezhető szezonális hatás - Tovább csökkent az álláskeresők száma

Megyei körkép - Az év májusában tovább csökkent az álláskeresők száma megyénkben, a kilenc foglalkoztatási körzetben összesen 14 443 álláskeresőt tartott nyilván a munkaügyi központ.

Tremmer Tamás

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Veszprém megyében egy hónap alatt 1241-gyel mérséklődött a regiszrált álláskeresők száma, amely 14 443-ra apadt. Ez az egy évvel ezelőtti adathoz képest pedig 2219 fős csökkenés.

A megyében a nyilvántartottak állományában az országos átlagnál lényegesen nagyobb mértékű csökkenés következett be mind az egy hónappal (7,9 százalékos), mind az egy évvel korábbi adathoz (13,3 százalékos) viszonyítva.

Májusban a szezonális munkalehetőségek jelentősen csökkentették az állástalanok számát. Folytatódtak az önkormányzati hosszabb idejű közfoglalkoztatások, az országos közfoglalkoztatási programok, valamint a Sümeg és Devecser térségében működő kistérségi Start munkaprogramok projektjei. Továbbá 2012 májusában elindult a parlagfű és egyéb allergén növények irtására irányuló program, illetve megkezdődött az idegenforgalmi közfoglalkoztatási program is.

Az eltelt egy hónapban a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma 142-vel, a nem pályakezdő állástalanoké pedig 1099-cel csökkent.

Május végén a megye gazdaságilag aktív népességének 8,8 százaléka volt nyilvántartott álláskereső, a megye valamennyi foglalkoztatási körzetében javult a helyzet az egy hónappal, illetve az egy évvel ezelőtti állapothoz képest is.

Veszprém megye a regisztrált álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva Győr-Moson-Sopron megye, Budapest, Vas, Pest, valamint Komárom-Esztergom megye után a hatodik legkisebb mutatóval rendelkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!