Gazdaság

2012.06.26. 07:03

Felemás ingatlanpiac - A megyében fellendülés, Veszprémben pangás

Veszprém - Jelentősen bővülő forgalom és erőteljesen csökkenő árak jellemezték a megye ingatlanpiacát a 2011-es esztendőben.

Gajdos József

Ez derül ki az OTP Jelzálogbank által a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tranzakciós adatbázisa alapján készített legfrissebb értéktérkép-elemzés Veszprém megyei adataiból. A statisztikák szerint 2011-ben 11 százalékkal nőtt a lakóingatlan-adásvételek száma 2010-hez képest, miközben az árak nyolc százalékkal estek. Tavaly így átlagosan négyzetméterenként 145 ezer forintot fizettek a megvásárolt lakásokért a megyében. A forgalom jelentős részét a Balaton-parti ingatlanok tették ki.

A megyeszékhelyen, Veszprémben viszont nagyot esett a lakáspiac 2011-ben: a lakóingatlannal kapcsolatos tranzakciók száma 15 százalékot meghaladóan esett, míg az árak hat százalékkal csökkentek a tavalyi év során 2010-hez képest.

Az átlagos négyzetméterár 164 ezer forint volt a megyeszékhelyen 2011-ben. "A megyeszékhelyen alapvetően új építésű vagy újszerű lakások iránt érdeklődnek a vásárlók, jellemzően 1,5-2 szobás kialakítással, 12-14 millió forint körüli árakon. Veszprém belvárosban már megjelentek befektetői szemléletű vásárlók is, akik hosszabb távra, bérbeadással vagy értéknövekedéssel számolva keresik a megfelelő ingatlanbefektetést. Számukra fontos, hogy az ingatlan elhelyezkedése és környéke nagyon rendezett képet mutasson, vonzó terület legyen, amelyet várhatóan a következő 10 évben is inkább a fejlődés jellemez. Egyre inkább előtérbe kerül itt is a fenntarthatóság, a havi költségek alakulása, főleg azoknál, akik bérbeadással szeretnék hasznosítani az ingatlant, vagy saját lakhatásukat oldanák meg" - mondja Simon Amarilla, az OTP Ingatlanpont ingatlanközvetítő hálózat Veszprém megyéért is felelős régióvezetője.

Hozzátette: a környező települések közül elsősorban Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Tihanyban, Várpalotán tapasztalható némi keresletélénkülés. A Balatonhoz közeli településeken panorámás építési telkeket keresnek, a keleti medencénél kisebb használt vízparti ingatlanokat, a Balaton északi partján pedig még mindig kedvencnek számítanak a romantikus hangulatú, lehetőleg tájjellegű,  jó állapotú házak. Az ingatlant keresők nagy része 10 millió forint környékén képzeli el a vásárlást. Csak Tihanyban és Balatonfüreden adnának ennél lényegesen magasabb árat az érdeklődők, ott jellemzően 20-25 millió forint között keresik az önálló, lehetőleg balatoni panorámás ingatlanokat.

A teljes magyarországi ingatlanpiacot vizsgálva elmondható, hogy a végtörlesztés kapcsán bekövetkezett év végi erőteljes piaci élénkülés ellenére tavaly országosan nem változott számottevően a lakóingatlan-forgalom 2010-hez képest; az elmúlt két évben szinte pontosan ugyanannyi, mintegy 90 ezer adásvételt regisztrált a NAV. Budapesten két százalékkal csökkent a forgalom, a megyék közül kilencben nőtt, míg tízben csökkent az adásvételek száma. Tíz százaléknál nagyobb volt a bővülés Győr-Moson-Sopron, Tolna és Veszprém megyékben, míg tíz százalékot meghaladó mértékben esett Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye ingatlanpiaca.

"Igen látványos a nyugat-keleti különbség országos viszonylatban: míg a Dunántúlon három megyében csökkent csak a forgalom, addig az ország keleti felében csupán háromban nőtt" - jegyzi meg Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója. Ha az éves forgalomra országos szinten nem is, az árakra mindenképpen mérhető hatást gyakorolt a 2011 év végét, illetve 2012 első negyedévét meghatározó végtörlesztési lehetőség. Az OTP Értéktérkép adatai szerint az eladott lakóingatlanok átlagára két százalékkal csökkent 2010-hez képest - 11,76 millió forintra -, köszönhetően az év végi értékesítési kényszernek, illetve a szűkülő hitellehetőségeknek. Budapesten ennél enyhébb éves csökkenéssel végül 14,78 millió forint volt a tavalyi átlagos eladási ár.

 

Fonyód és Siófok megelőzi Budapestet

A legdrágább területeket továbbra is a Balaton és Budapest mellett kell keresni. A 173-ból tíz kistérség átlagos ára haladta meg tavaly a négyzetméterenkénti 200 ezer forintot, ebből öt Pest megyei, öt pedig a tóval határos - mondja Kosztolánczy György. Hozzátette: a mintegy 280 ezer forintos négyzetméterenkénti átlaggal a fonyódi és a siófoki kistérség Budapestet is megelőzte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!