Gazdaság

2012.07.23. 15:08

Építkező társaság

Veszprém - Újraépítkezős fázisban van a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Veszprém megyei Szervezete, amelynek célkitűzése, hogy fórumot biztosítson a közgazdász szakmának.

Tremmer Tamás

Újjáalakult a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Veszprém megyei Szervezete, aminek a vezetésére dr. Jancsik Andrást, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi karának dékánját kérték fel. A megyei szervezet célkitűzése, hogy a közgazdász szakmának tanácskozási-, továbbképzési-, információ csere fórumot biztosítsanak, fogalmazta meg érdeklődésünkre dr. Jancsik András. Legyen egy szervezett fóruma e tevékenységnek. Hozzátette, olyasfajta kapcsolatépítést szeretnének, amit népszerűen a networking szóval is ki szoktak fejezni: a szakmában fontos emberekkel helyben, országosan találkozni. Az itteni szakembereknek lehetőséget kívánnak nyújtani, hogy bekapcsolódjanak az országos vérkeringésbe.

Az MKT tagjainak jelentős része gyakorló közgazdász, ráadásul a fiatalabb generációhoz tartoznak. Tagjaik közt az egyetemi oktatóktól, a kutatókon át az államigazgatási szervek vezetőin át a nagyvállalati vezetőkig igen széles kör megtalálható.

A Pannon Egyetem számára azért érdemes felkarolni az ilyen kezdeményezést, mert az intézmény érdekelt a külvilággal való kapcsolat építésében, fejlesztésében. A PE a jövő közgazdászait képzi, és az MKT-én keresztül nagyon sok visszacsatolást kapnak a gyakorló közgazdászoktól, megtudhatják, az általuk oktatott tananyagok milyen viszonyban vannak a valósággal. A képzésbe igyekeznek bevonni a gyakorló gazdasági vezetőket, a közgazdászokat is, akár csak egy-egy előadás erejéig is. A kétirányú információ áramlásának a társaság fontos fóruma.

Szerinte nem vesztek el a Veszprém megyei közgazdászok, de újra kell bennük tudatosítani, hogy a szervezet helyileg ismét él. Ha pár rendezvényük megvalósul, vélhetően felfut az érdeklődés. Mindig vonzó, ha az ország egyik tekintélyes közgazdásza tart előadást, mint például legutóbb, az újjáalakuló rendezvényen dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.

Most nyári szünetet tart a közgazdasági társaság. A nagy őszi nyitórendezvényt szeptember 27-29. között Egerben tartják, itt lesz az MKT jubileumi, 50. közgazdász-vándorgyűlése. Ezt követően megyénkben is beindul az élet, havi rendszerességgel kívánnak valamilyen programot szervezni. Dr. Jancsik András megjegyezte, vannak olyan ambícióik is, hogy a vándorgyűlést mielőbb Veszprémbe hozhassák. Az adottságaik jók hozzá, a közgazdász szakmát pedig egy jól szervezett programmal tudnák várni.

A társaság előnye, hogy politikától független tudott maradni. Ez a rendezvényeken is meglátszik, hiszen ismert pártkötődésű emberek az MKT eseményein kizárólag a szakmáról beszélnek. Ez azért jó, mert politikai felhangok nélkül lehet közgazdasági problémákról, magáról a szakmáról beszélni.

 

Az övék a legrégibb szakmai szervezet

A Magyar Közgazdasági Társaság a magyar közgazdászok legrégebbi szakmai szervezete. 1894. május 27-én alapították, ezzel Európában is az első hasonló szakmai-tudományos szervezetek közé tartozik. Az ötvenes években a tevékenységét fel kellett függesztenie, de 1959-ben újraalakult. A rendszerváltás utáni években ismét növekszik a szerepe és a tagsága. A szervezet a közgazdasági ismeretek terjesztését, a szakmai közélet fejlesztését, a közgazdászok általános érdekeinek képviseletét vállalta feladatául. Mindezt sokféle fórum: előadások, tanfolyamok, szakmai viták, találkozók, vándorgyűlések szervezésével kívánja teljesíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!