Gazdaság

2012.09.21. 10:12

A Mal stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalat lett

Budapest/Ajka - Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány csütörtökön a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t. Ezzel levegővételhez jutott a társaság, s lesz ideje megegyezni a hitelezőivel.

Tremmer Tamás

A törvény szerint a kormány rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, továbbá amelyeknél kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb legyen és egységesített eljárás szerint történjék. Ezek alapján a kormány csütörtökön stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Mal-t, amely a vörösiszap-katasztrófa óta jelentős, több milliárdos nagyságrendű likviditási nehézségekkel küzd.

A Mal Zrt. tudomásul veszi a kormány döntését. A társaság reorganizációs tervet dolgozott ki, amely biztosítja a cég talpra állását. A kormány döntése ugyancsak ebben segíthet, közölte a társaság a Naplóval. Reményeik szerint az utolsó néhány beszállítót is meg tudják győzni, hogy támogassák a reorganizációs tervüket, amely biztosítaná a munkahelyek jelentős részének megtartását.

Közleményük szerint a bankok egyhangúlag támogatják tervüket, négy és fél év talpra állási időt biztosítottak, amelyhez a külföldi és hazai beszállítók nyolcvan százalékát is sikerült megnyerni. A reorganizációs terv  megvalósításához már csak a Demján-csoporthoz tartozó, a gőzt szállító Bakonyi Erőmű Zrt. aláírására várnak már több mint kettő hónapja, áll a közleményben.

A Mal mintegy másfél milliárd forintos tartozást halmozott fel a Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben. Megoldás lehet, hogy a kormány tárgyalási ajánlatot tett az erőmű megvásárlására, ezt egy héttel ezelőtt közölte a Kormányszóvivői Iroda. A Mal Zrt. Ajka térségének legnagyobb munkáltatója, a beszállítókkal együtt közel hatezer embernek ad munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!