Gazdaság

2012.09.30. 10:07

Új alapokra helyezett törvény

Somlóvásárhely - A szabályozásnak megvan az a hátránya, hogy aki nem él az új Munka Törvénykönyve kínálta lehetőségekkel, lépéshátrányba kerülhet a versenytársaival szemben, mondta dr. Takács Gábor munkajogász.

Tremmer Tamás

A HRCréme elnevezéssel futó szakmai rendezvényen a  résztvevők az új Munka Törvénykönyvét (MT) szedték ízekre dr. Takács Gábor, munkajogász segítségével. A szakember otthon van a témában, hiszen részt vett az új MT véleményezésében, gyakorló jogi tevékenysége mellett több hazai munkajogi szaklap publikáló munkatársa.

Dr. Takács Gábor kifejtette, a július 1-i hatálybalépés nem egyszerűen csak egy törvénymódosítás volt, hanem teljesen új MT-ét kaptunk. Ezzel összefüggésben nagyon komoly koncepcióváltás is megfigyelhető, a megalkotása során éppen úgy, mint a gyakorlati alkalmazása terén. A szabályozás teljesen más alapra helyeződött. Azok a szabályok, amelyek tételesen ugyanazok, mint a régi törvényben voltak, azokat is érdemes új szemszögből vizsgálni.



Korábban az volt a munkajog fő funkciója, hogy védje a munkavállalót, és ne engedje a munkáltatónak, hogy a ténylegesen nagyobb gazdasági erejét felhasználva bizonyos szerződéses rendelkezéseket rájuk kényszerítsen. Ha úgy tetszik, minimum standardokat határozott meg a törvény. Ez most elég komolyan feloldódott. Az MT legnagyobb újdonsága, egyben kihívás a gyakorlat számára: milyen módon kívánják a felek kihasználni, hogy szélesebb szerződési szabadság nyílt meg előttük.

Jelezte, a munkavállalók sokkal több mindenben megállapodhatnak a munkáltatóval, szélesebb körben tudnak eltérni a törvénytől, ezzel együtt nagyon sok foglalkoztatáshoz kapcsolódó kockázat áttelepül, illetve áttelepülhet a munkavállalóra. Példaként megemlített a munkavégzéshez szükséges eszközök biztosítását, vagy az állásidőt, amire már nem minden esetben jár díjazás. Ezek mind olyan apróságok, amelyek átírják a foglalkoztatás kockázatát a munkavállalóra. Hozzátette, mindig a munkáltató hozzáállásán múlik, ezeket milyen mértékben fogja érvényesíteni, azt ugyanis tisztán kell látni, kevés munkavállaló van alkupozícióban!
Mindezzel együtt a felek szerződéskötési státusza eltolódott a polgári jogi alanyok felé, sok szempontból hasonló a munkavállaló helyzete, mint egy megbízottá, vagy vállalkozóé. Csökken az a fajta alá-, fölérendeltségi alapelv, amit a munkajog korábban képviselt.

Dr. Takács Gábor meggyőződése szerint a törvényi szabályozásnak megvan az a hátránya, hogy aki nem él a jogszabály kínálta lehetőségekkel, lépéshátrányba kerülhet. Az a piaci szereplő, amely szélsőséges módon kihasználja az új MT adta lehetőségeket, komoly anyagi terhektől szabadulhat meg, akár egy eszköz biztosítása során, vagy akár munkavállalói károkozás, netán munkaviszony megszüntetésekor. Ez eddig tipikus költségtételt jelentett számára. Ha ezt eltünteti, máris előnyt kovácsol a versenytársaival szemben.





HR-esnek lenni a legtöbb cégnél magányos pozíció, ahol nem lenne szükséges minden felmerülő nehézséggel önállóan megküzdeni, hanem ugyanazon területen dolgozó kollégák talán már rendelkeznek is bevett megoldással. A személyügyi szakma felpezsdítése érdekében HRCréme elnevezéssel országos szakmai rendezvénysorozat indult, a találkozókra emberi erőforrással (HR-rel), munkaüggyel foglalkozókat várnak. Ez lehetőség nyújt az aktuális szakmai problémáik megbeszélésére, kérdések feltevésére olyan szakemberek társaságában, akik vagy hasonló cipőben járnak és ugyanazt a választ keresik, vagy már kész megoldással rendelkeznek. A fórumokat havonta más helyszínen rendezik, a legutóbbi találkozó a Tornai Pincészetben volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!