Gazdaság

2012.10.26. 08:18

Nőtt az álláskeresők száma

Megyei körkép – Szeptemberben megkezdődött az idegenforgalmi idényben foglalkoztatottak szokásos visszaáramlása, továbbá folytatódott a pályakezdők bejelentkezése a kirendeltségeken, ennek következtében nőtt az álláskeresők száma.

Tremmer Tamás

A megye foglalkoztatási körzeteiben a szeptemberi zárónapon mintegy 14 ezer álláskeresőt tartott nyilván a munkaügyi központ, közülük 1731-en voltak a pályakezdő fiatalok. Egy hónappal korábban megyénkben 13813 álláskeresőt tartott nyilván a munkaügyi központ. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Veszprém megyében a tavaly szeptemberi adatokhoz képest 820-szal kevesebb az álláskereső, az éves csökkenés mértéke magasabb, mint országosan.

Ez év szeptember 1-jén megyénkben is elindult az „Első munkahely garancia” program, amely a fiatal munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének javítását, az első munkahely, illetve a szükséges munkatapasztalat megszerzését segíti elő. A program keretében a munkaügyi központ 88 millió forint összegű támogatása 173 fiatal munkába állását tette lehetővé.

Szeptember végén a megye gazdaságilag aktív népességének 8,8 százaléka volt nyilvántartott álláskereső. Az országon belüli, különböző szintű területi egységek munkaerő-piaci helyzetének összehasonlítására szolgáló mutató alapján Veszprém megye - Győr-Moson-Sopron megye, a főváros, valamint Vas, Pest és Komárom-Esztergom megye után – szeptemberben is a hatodik legkisebb mérőszámmal rendelkezik. A megye kilenc foglalkoztatási körzetének a mutatói is jobbak az országos átlagnál. A megyén belül a Balaton-parti térségek (Balatonfüred, Balatonalmádi, Tapolca), valamint a megyeszékhely és Zirc körzetének munkaerő-piaci pozíciója továbbra is kedvezőbb a megyei átlagnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!