Gazdaság

2012.11.26. 20:04

A versenyben csökken a felelősségbiztosítás ára

Néhány évvel ezelőtt még csak az ár számított, most azonban a kiegészítő szolgáltatásokra is komoly érdeklődés mutatkozik a kötelező biztosítások terén.

Szijártó János

Már annyira lecsökkentették az árakat a biztosítók, hogy azon jóformán már nem lehet tovább faragni. Ezért jöttek be a kötelezőhöz kínált kiegészítő termékek. Mindezt egy neve elhallgatását kérő biztosítási szakember mondta el lapunk érdeklődése nyomán.  Van már   vadkárbiztosítás, amit korábban sok pórul járt autós hiányolt, de például parkolás,  defekt és kátyú biztosítását,  vagy éppen műszaki mentést is   mellékelhetnek egy újabb szerződés megkötésekor.   

A hazai piacon mintegy száz  kiegészítő biztosítás  köthető a kötelezőkhöz a társaságoknál. A szakember azt is elmondta, hogy idén már a rendkívül kedvező ajánlatok ellenére sem mutatkozott év végére akkora érdeklődés, mint amire előzetesen számítani lehetett.



Akár egy rosszul sikerült sávváltás miatt is megtörténhet a baleset, ilyenkor jó a kötelező biztosítás (Fotó: Gáspár Gábor) 


Ez többek között azzal is magyarázható, hogy a 2010. január után vásárolt gépkocsik esetében már eleve nem az év végére esik az évforduló, hanem a vásárlás időpontjára. Így némileg megoszlik a korábbi novemberi, decemberi roham, de tény, hogy sokaknál már nem jelentett motivációt a csekély mértékű változás. Európában egyébként nálunk  az egyik legolcsóbb a kötelező felelősségbiztosítás tarifája, amelyet kormányrendelet szabályoz, és alapvető célja, hogy az általunk másoknak okozott károkat térítse meg, helyettünk. Azonban nem szabad csak és kizárólag az árat nézni,  fontos, hogy az ügyfél mérlegelje a számára leginkább kedvező feltételeket, kiegészítéseket.   

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a napokban figyelmeztette a kötelező biztosításban eljáró  alkuszcégeket, hogy ellenőrizzék a biztosítási  kedvezmények valódiságát biztosításkalkulátorukban. Ugyanis több alkalommal eltérés volt az általuk ajánlott csomag és a biztosító  által nyújtott szolgáltatás között.  Büntetést nem szabott ki a  PSZÁF, de fokozottan ellenőrzi a szerződéseket. 






A  biztosítóváltás szabályai nem változtak,  a jövőben is csak a felelősségbiztosítási szerződés évfordulóját követő nappal lehet új szerződést kötni. Fontos azonban tudni, hogy ehhez a meglévő kötelező biztosítást  fel kell mondani. Erre legkésőbb 30 nappal az évfordulót megelőzően van lehetőségünk, érdemes tehát előre gondolkodni. Sokaknál még most is december elseje ez a határnap, de vannak olyan ügyfelek, akiknél változott az időpont. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!