Gazdaság

2012.11.28. 13:27

Az erdő nem mindig csendes

Megyei körkép - Ahol fegyvert használnak, ott elvileg számítani lehet balesetre. A vadászat írott és íratlan szabályai miatt az erdő nem veszélyes. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne történne váratlan esemény.

Tremmer Tamás

A munkavédelmi felügyelőséghez az utóbbi év években egy vadásztársaságtól érkezett be munkabaleseti jegyzőkönyv. Ez az eset még 2011-ben történt. A vadásztársaságnál magaslest állítottak. Az építmény egy platós autóval szállították a helyszínre, erről lebillentve próbálták meg a helyére tenni. A művelet közben az egyik férfi leesett a platóról, s kificamodott a válla.

Sajnálatos és elgondolkodtató esemény történt tavaly januárban a vidi erdőben. A 60 éves apa a 18 éves fiával, valamint az élettársával vadászni mentek. A férfi az egyik magasles előtt átadta a fiának a golyós fegyverét, ők pedig az élettársával átmentek egy másik magaslesre. Kis idő múlva lövést hallottak, ezért visszaindultak a fiúhoz. A lesnél azonban már csak a gyermek holttestét találták. Erre a férfi is öngyilkosságot követett el.

Az előzőhöz hasonló extrém eset e hónapban történt. A fiatal hivatásos vadász egy Sümeg alatti vetést ment ki megnézni, vele tartott a német vizslája is. A kutya beugrott egy félhektáros zsombékos nádas, ahol erőteljes csaholásba kezdett, s nem hallgatott a hív szóra. A vadász arra gondolt, talán egy beteg, vagy sebzett vad lehet a nádasban, ezért utána ment. Alig lépett párat a nádasban, amikor egyszer csak hirtelen felállt vele szemben egy hatalmas szarvasbika, amely megijedt, s megugrás közben elsodorta őt. A fiatal vadász súlyos sérüléseket szenvedett.A fenti balesetek is azt bizonyítják, hiába csendes az erdő, a veszély ott lapul a lombok között. A kellő óvatosság mellett a vad kiszámíthatatlan reakcióját is be kell(ene) kalkulálni, hogy elkerüljük a sérüléseket.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által a munkaügyi bírságok felhasználása keretében nyújtott támogatásból

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!