Gazdaság

2012.11.07. 08:17

Eddig ötezren regisztráltak az agrárkamarába

Veszprém - November 30-ig kell bejelentkezni az új agrárkamarába, a megyében ötezer gazdálkodó, élelmiszer-előállító, kereskedő, vidékfejlesztési szereplő regisztrált.

Varga Ibolya

Dr. Radovits Tibortól, a Veszprém Megyei Agrárkamara megbízott vezetőjétől, az országos elnökség tagjától  megtudtuk, hogy a környező megyékhez képest is jól állnak az előkészületek. Falugazdászok, kamarai tanácsadók, önkormányzatok, érdekvédelmi szervezetek segítenek az információk továbbításában.

Még néhány ezer új tag bejelentkezése várható november végéig. A mintegy kétezer erdőgazdálkodó közül azoké, akik érvényes őstermelői, vállalkozói igazolvánnyal rendelkeznek vagy szervezetek tagjai. A kereskedők, élelmiszerfeldolgozók mintegy nyolcszáz vállalkozása már korábban a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában regisztrált, ám ha az agráriumhoz kötődik a tevékenységük, most itt kell bejelentkezniük. Ezt viszont már ingyen  tehetik meg. A vidékfejlesztési miniszter az  új, kötelező tagságú kamara megszervezésével, a választások előkészítésével egy elnökséget bízott meg, melynek minden megyéből van képviselője. A választások megyei szinten februárban esedékesek, az országos küldöttgyűlés márciusban lesz. Addig is folyamatosan működik a régi szervezet, ami jogutódlással épül az újba.

Az agráriumban új helyzetet teremtett a nemzeti kamaráról szóló törvény. A korábbi tagolt, sokszereplős, ellentétes érdekeket megjelenítő, néha egymás ellenében tevékenykedő szervezet helyett egy köztestületbe kerül mindenki, aki az ágazattal kapcsolatosan tevékenykedik. Így rákényszerülnek a szereplők a házon belüli egyeztetésre, és már a kompromisszumokkal meghozott saját döntéseket követően egyeztetnek kormányzati, nemzetközi szereplőkkel. Így lesz lehetőség a játékszabályokat megszegőkkel szembeni szakmai fellépésre, a nem tisztességes magatartásúak kiközösítésére. A várhatóan mintegy négyszázezres taglétszám tárgyalási ereje is más lesz, mint a korábbi  szervezeteké.

Természetesen az élet azért nem olyan egyszerű, hogy minden egy csapásra megoldódik. A kamara olyan lesz, amilyenné tagjai, a tisztségviselői teszik. Ezért is fontos a jó előkészítés, a majdani osztályok megszervezése, amelyek a szakmai munka elsődleges színterei lesznek. A létrejövő tizenöt osztály élére olyan személyeket kell választani, akiket az adott szakma elismer.

A választásokon az lesz választó és választható, aki regisztrációs kötelezettségének eleget tett. Sokan nem örülnek természetszerűen a kötelező tagságnak és a bejelentkezési díjnak. Ám minden szakmai köztestület működtetése pénzbe kerül, és az úgy van rendjén, ha a működéshez mindenki valamelyest hozzájárul, amennyiben a  tevékenysége kapcsolatos az ágazattal. A költség fejében a tagok szolgáltatást, információt tanácsokat, képzéseket, vásárokat kapnak.

 

A jelenlegi időszakban a legáltalánosabb szakmai ügy az új földtörvény kérdése. Ez a szereplők nagy többségét érinti. Az új szabályozás szerint a földek adásvétele, használata teljesen új, a korábbinál bonyolultabb rendszerben lesz. A most végső alakítás stádiumába került témáról fórumot szerveznek szerdán 16.30-tól Pápán a Jókai Mór Művelődési Központban, melyre az egész megyéből várják az agrárium szereplőit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!