Gazdaság

2012.11.28. 13:11

Két véglet: modern és lestrapált

A mezőgazdasággal foglalkozó munkáltatókat rendszeresen ellenőrzi a felügyelőség, ahol már előfordult baleset, az átlagosnál gyakrabban keresik fel őket.

Tremmer Tamás

A mezőgazdaság helyzetére a két szélsőérték a jellemző. Egyrészt léteznek a modern gépekkel felszerelt nagyobb gazdaságok, amelyek valóban a kor színvonalának megfelelő erőgépekkel illetve a hozzájuk kapcsolt kiegészítő berendezésekkel dolgoznak. Ezeknek a nagy teljesítményűknek köszönhetően egy-két ember is nagyon nagy termőterületet tud megmunkálni. A másik véglet a szegényebb családi birtok, vagy a kisebb vállalkozások, esetleg az őstermelők, ahol mind a mai napig a régi téeszektől megvásárolt 30-40 éves gépekkel kínlódnak. Ezeknek a teljesítménye kicsi, s a korukból fakadóan lestrapáltak, elhanyagolták a karbantartást, vagyis a műszaki állapotuk kívánni valót hagy maguk után. Ezt igazolják az ellenőrzéseik is, mondta Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatója. És hát ahol lestrapált eszközökkel dolgoznak, ott a munkabaleset is hamarabb megtörténhet.

Troják László elmondta, alapvetően hiányosság a traktorok teljesítmény leadó tengely (TLT) végén lévő burkolat hiánya, illetve az erőgép és a vele összekapcsolt berendezés közti hajtás burkolatának a hiánya. Súlyos veszélyeztetések a mezőgazdaságban általában nem is annyira a földmunka közben, sokkal inkább a gépműhelyekben a gépek karbantartásakor következnek be. Ilyenkor a munkavállalók veszélyes berendezéseket is használnak, mint például emelőgépeket, hegesztő berendezéseket.



A mezőgazdaság helyzetét szélsőségek jellemzik

A mezőgazdaság kapcsán meg kell említeni a vegyi kockázatot is. Amikor nagy mennyiségű növényvédő-, illetve rovarirtó szert juttatnak ki a földekre, ezeknek a belégzése rendkívül káros lehet a munkavállaló számára. A kettősség itt is megjelenik. Ha a műveletet rossz állapotú traktorokkal végzik, ahol például a fülke szellőzése nem megfelelő, ott sokkal nagyobb a vegyianyag terhelés, mint a modern gépeknél, ahol becsukják az ajtót és a klímaberendezés kizárja a szer bejutását. Különösen veszélyes a helyzet, amikor a tartályokat töltik fel. Ilyen esetekre a dolgozókat el kell látni egyéni védőeszközzel. Erre a munkáltatónak is figyelemmel kell lenni.

Az állattartó telepeken jellemző hiányosságként érintésvédelmi problémákat tapasztaltak. Több esetben szembesültek vele: nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy feszültség alatti részek szabadon voltak. Az állat viselkedése kiismerhetetlen, ami szintén veszélyforrás.  Ezzel mindig számolni kell, függetlenül attól, hogy a borjú ott nő fel a telepen, s mindvégig ugyanaz a gondozója. Ha a napi életritmusuktól eltérő momentum történik, akkor különösen oda kell figyelni. Ilyen lehet, amikor az állatokat hajtják, vagy rámpás szállításhoz előkészítik őket, idegesebbek, s a nagy tömegük okán könnyen okoznak balesetet.

A munkavédelmi felügyelőség 2008-ban 53-, 2009-ben 62-, 2010-ben 52-, 2011-ben 32, 2012. első kilenc hónapjában 16 munkáltatót ellenőrzött a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás területén együttesen. Munkavédelmi bírságot a 2012. év kivételével minden évben kiszabtak, ezek száma 2008-tól kezdődően a követezőképpen alakult: 7, 5, 3, 1.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által a munkaügyi bírságok felhasználása keretében nyújtott támogatásból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!