Gazdaság

2012.11.15. 17:52

Nem az áfa húzza a húst

Pápa - Kezdeményezi a fordított általános forgalmi adó (áfa) bevezetését a sertéságazatban a kormány. A szektor szakmai szervezetei szerint az áfa csökkentése hatékonyabb módszer lenne az üzletág fehérítésére, de ezzel is tisztulhat a kép.

Tremmer Tamás

A fordított áfa bevezetése nem kis terhet ró az ágazat vállalataira, de különösen azokra, amelyeknél nagyüzemi disznótartás is van, hiszen a gyógyszerek, premixek nagy értéket képviselnek. Az áfa összege az értékesítéskor kiesik, ami további likviditási nehézséget okoz a piac szereplőinek, de ezt véráldozatok árán is fel kell vállalni, mondta lapunknak Politzer József, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója. A cégvezető reményei szerint a tervezett intézkedés (a fordított áfa bevezetéséhez az Európai Unió jóváhagyása szükséges, így a kormány ezt az adózási mechanizmust az uniós jóváhagyás után kívánja bevezetni), akárcsak a gabonánál, hozzájárul a piaci kifehérítéséhez.



Jelezte, a szektor szakmai szervezetei szerint az áfa csökkentése hatékonyabb módszer lenne, de hiába kezdeményezték ezt, be kell látniuk, a költségvetés jelenlegi helyzetében nincs esély alacsonyabb áfatartalomra. Az azonban biztos, ha tisztul a piac, a legális gyártók lényegesen jobb pozíciókat tudnak elfoglalni a kereskedelemben.

A sertéspiaci anomáliák érzékeltetésére elmondta, személyes véleménye szerint az országban jelen van a gyártók számára szükséges számú vágósertés, de ez mégsem áll rendelkezésükre: a sertések egy részét valahol illegálisan levágják és illegálisan értékesítik. Ennek a volumene megbecsülhetetlen. Szerinte a fordított áfa ezen a téren is segítségükre lehet, a legális vágás irányába tereli a szereplőket.

Politzer József rámutatott, a tavalyi évet 17 milliárd feletti árbevétellel záró Pápai Hús 1913 Kft-nél évi 260-270 ezer sertést darabot vágnak Pápán, ebből 120-130 ezer a saját, illetve az integrációban behozott sertés. Ez az árbevétel megteremti a lehetőségét nagyobb léptékű beruházásoknak, amiből kettő is zajlik a vállalatnál. A sertéstelepeiken egymilliárdos beruházásba kezdtek, ennek közel 70 százaléka környezetvédelmi-, vízbázisvédő beruházás, a többit a technológiai fejlesztésére fordítják. Ezzel jövő tavasszal végeznek. Ugyancsak egymilliárdos beruházás folyik a központban, ahol a kor követelményeinek megfelelő szeletelő-, csomagoló üzemet építenek, ahol hatékonyabban és nagyobb élelmiszerbiztonság mellett tudnak dolgozni, min az eddigi üzemeikben. Ez egyben raktározást és szállítást elősegítő beruházás is lesz. Ennek a projektnek a program szerinti zárása szintén jövő tavasszal lesz, de törekszenek arra, hogy a beruházás még az idei évben átadható legyen.



Felcserélt szerepek

Alapesetben az áfát a szállító kiszámlázza a vevőnek, azaz elkéri tőle az ellenértékét, és a szállító ezt az áfa összeget vallja be az államnak. A fordított áfánál a szerepek felcserélődnek: az eladónak az áfával semmi dolga, azaz nem kéri el azt a vevőtő és bevallási kötelezettsége sincs az állammal szemben. Ellenben a vevőre hárul az áfa ellenértékre való „rátétele”, az állam felé való bevallása és a megfizetése is. A fordított áfa  alkalmazásának feltétele, hogy az ügylet teljesítésében érintett felek mindegyike belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen és egyikének se legyen olyan, e törvényben szabályozott jogállása, amelynek alapján tőle adó fizetése ne lenne követelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!