Gazdaság

2012.11.26. 18:29

Tapasztalatok cseréje

Döbrönte - Kendőzetlen őszinteséggel beszéltek örömeikről, gondjaikról a Vadászkamarai est rendezvénysorozat résztvevői. A vadásztársak baráti hangulatban cserélték ki tapasztalataikat.

Tremmer Tamás

A Veszprém Megyei Vadászkamara egyik legsikeresebb rendezvénysorozata a Vadászkamarai esték, amelyet mindig hatalmas érdeklődés övez. A hétvégén a már tavaly bevált helyszínen, a döbröntei Hasik Hotelban gyűltek össze a vadászok.

A fórumon a megyei vadászkamara elnöke, Pap Gyula köszöntötte a résztvevőket. Kifejtette, a rendezvénysorozatot azért hívták életre, hogy a vadásztársak megosszák egymással tapasztalataikat. Mindenkinél van vagy lehet olyan megoldás, amiből a másik is tanulhat. De az is a céljuk, hogy személyesen is megismerjék egymást.

 
Dr. Zsédenyi Imre elnök tart tájékoztatót a Döbrönte Váralja Vadásztársaság gazdálkodásáról (Fotó: Gyurom János)

Ezúttal három szomszédos, Pápa környéki vadásztársaság mutatkozott be, ebből kettő 2006 végén alakult. 6700 hektáron gazdálkodik a Döbrönte Váralja Vadásztársaság, amelynek elnöke dr. Zsédenyi Imre. Az anyagai lehetőségeik szűkösek, de a 12-13 millió forintos éves költségvetésből biztonságosan tudnak működni. Gímbikából az utóbbi években 10-12-t, őzbakból húsz felett, vaddisznóból hatvan felett lőttek. Fő vadfajuk az őzbak, a populáció kímélésével egyre értékesebb bakokat tudnak terítékre hozni. Apróvadból pár darabot lőnek csak.

A 5500 hektáron gazdálkodó Járipatak-menti Természetvédelmi és Vadgazdálkodási Közhasznú Egyesületet Zábrák Károly elnök és Primusz József vadászmester mutatták be. A társaság idei kilövési terve: 106 gímszarvas, 32 dámszarvas, 70 őz, 250 vaddisznó. A nagyvad létszáma folyamatosan emelkedik, ennek következtében az apróvad szinte megszűnt a területükön. Csak mutatóba tudnak lőni pár vadfácánt és nyulat.

Jó adottságokkal rendelkezik a Nadler Herbert Vadásztársaság, hiszen a háromezer hektáros területükön három tó található és négy patak is átfolyik rajta. Ennek ellenére a vadállományuk rendkívül szórt, nagyon erős és nagyon gyenge vadat egyaránt lőnek, érzékeltette a helyzetüket ifj. Móczár István, a vadásztársaság elnöke. Gímszarvasból 60, őzből 120, vaddisznóból 150 az idei kilövési tervük. A szomszédos Szanyi Dózsa Vadásztársaság vezetőit azért hívták meg, hogy a döbröntei est résztvevői megtudják, miként lehet az apróvadállományt felhozni. Németh Gergely elnök és Vincze Ferenc vadászmester kijelentették: ez döntés kérdése. A nagyvad és az apróvad nem fér meg egymás mellett. Bizonyításként elmondták, a 9400 hektáros vadászterületükön a kilencvenes évek végén száz nyulat lőttek, ma ezzel szemben ezer fácánt, 7-800 nyulat. Mindez annak köszönhető, hogy lövik - az ő megfogalmazásuk szerint - a fekete veszedelmet (vaddisznót) és a rókát is.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!