Gazdaság

2013.01.03. 19:43

Parlament elé kerül a magáncsődtörvény

Veszprém - Jó hír a sok eladósodott családnak: a KDNP benyújtja az Országgyűlésnek a magáncsődtörvény tervezetét, amit a veszprémi származású Damm Andrea jogtanácsos dolgozott ki civil szervezetek kérésére.

Kovács Erika

Csődvédelem alá kerülhetne az, akinek legalább 500 000 forint lejárt tartozása van, amely meghaladja az ő és a vele egy háztartásban élő személyek háromhavi nettó jövedelmét. Feltétel továbbá, hogy három éven belül nem kért és kapott csődvédelmet. A jegyző az első szereplője az eljárásnak, aki érzékelheti, hogy felelőtlenség vagy a személyen kívül álló körülmény miatt alakult ki csődhelyzet, majd a bíróság és az általa kirendelt vagyonfelügyelő vizsgálja meg a körülményeket.

A csődvédelmet kérő polgárnak együtt kell működnie a vagyonfelügyelővel. Lényeges, hogy nem veszítheti el a polgár az eljárás végén lakhatását, és maradnia kell annyi jövedelmének, vagyonának, amellyel tartósan biztosítja maga és családja létfenntartását. Nem feltétel, hogy az eljárás végén minden tartozás kiegyenlítődjön. Damm Andrea - aki büszkén vallja magát veszpréminek, hiszen itt született és tízéves koráig itt élt a szüleivel - lapunknak elmondta, 2009-ben már megfogalmazta a KDNP azt, hogy a gazdasági válság, a közszolgáltatások árának rohamos növekedése és a polgárok hitelállományának óriási mértéke miatt elkerülhetetlen a magáncsőd intézményének bevezetése.

A Gyurcsány-kormányt fel is szólították a jogszabály megalkotására. Az akkori igazságügyi minisztériumban el is készült egy tervezet, de a fiókban maradt, még szakmai egyeztetésre sem került.

- Azt gondoltam, hogy az új kormány megalakulását követően - lévén a KDNP kormánypárt lett - hamarosan megszületik ez a jogszabály. Nem történt így, ezért a civil szervezetek követelésére úgy gondoltam, valakinek meg kell alkotnia ezt a törvényjavaslatot. Minthogy tudtam, láttam, milyen rendszer segítheti a kilábalást az adósságcsapdából, meg tudtam fogalmazni az intézmény működtethetőségét. Nagy várakozással nézek elébe az új törvényjavaslatnak - fűzte hozzá a szakértő.

A devizaadósokat sokan palimadárnak nevezik, akiket palira vettek a bankok, pénzintézetek. Főként rajtuk segíthet a magáncsődtörvény? - kérdeztük Damm Andrea jogtanácsostól.

- A devizaelszámolású hiteladósok jelentős részét valóban egyszerűen - ahogy a miniszterelnök is fogalmazott - becsapták. Megtévesztették őket ajánlataikkal és ügynöki rábeszéléssel. A magáncsődtörvény azonban nem csak rajtuk segíthet.
Nagyon komoly tartozásállományt halmozott fel a hazai lakosság a közszolgáltatók felé, amelyek nagy része soha nem fog egyébként sem megtérülni. A tartozások jelentős része nem a lakosság felelőtlen gazdálkodása, hanem a bérek és az árak óriási aszimmetriája miatt alakult ki. A közszolgáltatók felé történő tartozások miatt ugyanúgy elveszíthetik a polgárok az otthonaikat, mint a hiteleik miatt - magyarázta a szakértő. Ezért is szükséges a magáncsőd intézményének a bevezetése. Hogy esélyt adjunk az újrakezdésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!