Gazdaság

2013.06.13. 15:56

Gyengén indult az év, a vendéglősök jó folytatásban bíznak

Nem alakult igazán jól a vendégforgalom az év első hónapjaiban a vendéglátóhelyeken, és a kereskedelmi szálláshelyeken is érzékelhető visszaesést könyvelhettek el a belföldi vendégeknél a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint.

Győrffy Árpád

Igaz, a hazai turisták szállásforgalmának 2,4 százalékos csökkenését ellensúlyozta a külföldi forgalom emelkedése, sőt együttesen 2,1 százalékos növekedésről beszélhetünk országosan. A balatoni régió esetében a belföldi forgalom 2,4 százalékos csökkenését a külföldi növekedés 100,3 százalékra tudta korrigálni.

Az év első negyedéről készített statisztikai kimutatás szerint a vendéglátóhelyek forgalma januárban 4,3 százalékkal, februárban 0,4 százalékkal, márciusban 4,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a KSH szerint.

A csökkenés az átlagosnál is jobban érzékelhető az összes vendéglátóhelyi forgalom több mint öt százalékát adó munkahelyi vendéglátóhelyeken. Januárban 10,6 százalék, februárban 9,1 százalék, márciusban pedig 16,9 százalékos volt a forgalom visszaesése ebben a körben az előző év azonos időszakával összehasonlítva.

A megkérdezett vállalkozók közvetlen tapasztalatai, részben megerősítik az országos adatokat. De reményt adnak arra is, hogy a folytatás már jobb lehet. Igaz a Balaton-parti üzleteknél az időjárás alakulása rendkívüli módon befolyásolja az eredményeket.

A Balatonfüredi kempingben éttermet üzemeltető Erdélyiné Balhási Katalin szerint nehezen indul az idei szezon, amiben meghatározó szerepe van az eddigi, nem igazán kemping-barát időjárásnak, de a vendégek is spórolósabbnak tűnnek. Igaz, ebben az időszakban elsősorban nyugdíjasok adják a vendégkör többségét, akik csak két-három naponként keresik csak fel az éttermet.

Erdélyiné balatonfüredi vendéglőjében évek óta gyakorlatilag változatlan árakkal dolgoznak (Fotó: Penovác Károly)

Mint mondja, az időjárás hatása az étteremre nézve kettős. A rossz idő egyik oldalról csökkentheti a kempingbe érkező vendégek mennyiségét, ugyanakkor, ha már ott vannak, akkor az éttermekben inkább ilyenkor lehet rájuk számítani, mert jó időben napközben mindenki a vízparton van, esténként pedig a sátra, háza, lakókocsija előtt grillezik.

Évek óta gyakorlatilag változatlan árakkal dolgoznak, csak a tavalyi főszezon előtt emeltek minimális mértékben. A költségek folyamatos emelkedése miatt jelentősebb emelésre lenne szükség, de nem merik ezt megtenni, mert félnek a vendégek elvesztésétől.

Erdélyiné abban bízik, hogy az idei nyáron sok vendég lesz a kempingben, akiknek az éttermi szolgáltatásokra is jut a pénzéből.

 

Huszár Zoltánné
Egy örvényesi vendéglő vezetőjeként jók az eddigi tapasztalatai.- Március végén nyitottunk. Eleinte kevesen voltak, mert a hideg nyaralókba nem jöttek a tulajdonosok. Szerencsére azóta megszaporodtak és már nagyon sok a faluban megszálló turista is.

Csizmazia Attila
Tihanyi büféjében azt tapasztalta, hogy a pünkösdi jó időben nagyon sokan jöttek, de utána visszaesett a forgalom.- Érezhető az is, hogy a korábbinál is kevesebb a pénze az embereknek, de szerencsére így is igénylik a szolgáltatásainkat.

Gyurján Eszter
- Nálunk nem esett vissza a forgalom, de sokat dolgozunk is ezért. Új termékeket vezetünk be, változik az étlapunk, kedvezményeket adunk. Amikor tavasszal megnyitjuk a teraszt, érezhetően kibővül a vendégkör - mondta az egyik pápai étterem vezetője

 

 

Az utóbbi hetekben több helyen írtak arról, hogy a Balaton-parton sorra zárnak be végleg a vendéglátóhelyek. Több polgármestert, jegyzőt megkérdeztünk, mit tapasztalnak a településükön. A bevezetőben írtakat sehol sem erősítették meg. Inkább még úgy látták, hogy talán a tavalyi jó szezon miatt az idén sokan korábbi időpontra tették a nyitást. Azt ők is megerősítették, hogy az idén tavasszal is sok üzletnek kerestek új tulajdonost, vagy üzemeltetőt, de mint mondták, ez megszokott dolog ebben az évszakban a Balatonnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!