Gazdaság

2013.06.16. 16:59

Minimális az elmozdulás a biztosítási piacon

Az év első negyedévében hosszú idő után először erősödött a biztosítási piac, igaz, csak minimális mértékben.

Osváth Sarolta

A mindössze 1,3 százalékos növekedés az életbiztosítási piac 6,6 százalékos bővülésének köszönhető. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) nemrég közzétette a 2013-as első negyedéves adatokat, ezek szerint a hazai biztosítótársaságok díjbevétele 245,3 milliárd forint volt az év első három hónapjában, 1,3 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

A biztosítási szerződések száma azonban az egy évvel ezelőtti 11 millióról 10,8 millió alá esett. A nem életbiztosítási szerződések díjbevétele idén márciusig 118,6 milliárd forint, ez 3,8 százalékkal kevesebb a tavaly ilyenkorinál. A csökkenést főként a gépjármű-biztosítások visszaesése okozta, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díjbevétele ugyanis már tavaly hat százalékkal zsugorodott, a casco-é pedig 12 százalékkal csökkent.

Molnos Dániel: "A biztosítási piac az életbiztosításoknak köszönheti az idei kis javulást" (Fotó: Osváth Sarolta)

Molnos Dániel, a MABISZ főtitkára szerint a kgfb bevételeket elsősorban az átlagdíjak csökkenése okozta. A casco-bevételeknél viszont más a helyzet, a hazai gépjárműpiac válság-jelensége, hogy sokan nem kötnek szerződést. Egy év alatt 7,2 százalékkal csökkent a szerződések száma - mutatott rá. A 2008-ban kezdődött válság előtt éveken keresztül legalább 160-180 ezer új autót helyeztek forgalomba évente, 2009 óta azonban az újautó-eladás 40-60 ezer között mozog. A hazai utakon jelenleg 50-60 százalékkal kevesebb a négy évnél fiatalabb autó, mint azelőtt. Bár egyre népszerűbbek az idősebb autókra köthető casco-termékek, és folyamatosan csökkennek az átlagdíjak, a MABISZ főtitkára szerint ameddig az újautó-eladásban nem következik be áttörés, a casco-piacon sem számíthatunk trendfordulóra.

A nem életbiztosítási üzletágban ugyanakkor számos pozitív fejlemény is tapasztalható - emelte ki Molnos Dániel. A kedvezőtlen piaci környezetben is szinten maradt a vagyonbiztosítási terület. Növekedett a tavaly év elejétől a cafeteria-elemek közé is beemelt betegségbiztosítások díjbevétele: a bővülés akkor is eléri a 32 százalékot, ha figyelmen kívül hagyjuk a tavalyi MABISZ-statisztikákban még nem regisztrált piaci szereplők adatait. Az idei első negyedévben 7,5 százalékkal növekedett a baleset-biztosítások bevétele is, így elérte a 4,7 milliárd forintot.

Jelentős a növekedés az életbiztosítási üzletágban: az első három hónapban a 126,7 milliárd forintos bevétel 6,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 118,9 milliárd forintot. Tavaly sokan kényszerültek mobilizálni megtakarításaikat, főként az egyszeri alkalommal lehetővé vált végtörlesztési lehetőség miatt - magyarázta Molnos Dániel. Jelenleg a megtakarítások egy része ismét az életbiztosításokba vándorol, ám a növekedés az egyszeri díjas életbiztosításoknál tapasztalható, így ténylegesen kedvező piaci változás egyelőre nem következett be. A megtakarításokhoz kötött, unit-linked biztosítások díjbevétele 3,7 százalékkal, 82,5 milliárd forintra nőtt 2013 március végére. Az életbiztosítási piac szempontjából az volna a kívánatos, ha a növekedés a folyamatos díjfizetésű konstrukciókban jelentkezne - tette hozzá a MABISZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!