Gazdaság

2013.11.12. 10:10

Terítéken Veszprém megye gazdasága

A Top 100+100 címmel megjelenő, a megye gazdasági folyamatait elemző kiadványt a hagyományoknak megfelelően – ünnepélyes keretek között – szerda délután két órakor mutatjuk be. A rendezvénynek ezúttal az új kamarai székházban, a most elkészült konferenciaterem biztosít méltó otthont.

Tremmer Tamás

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Adó-Főigazgatósága (NAV), a KSH Veszprém megyei Igazgatóság, valamint a Napló szerkesztősége összefogásával immár hetedik alkalommal készült el a Veszprém megye előző évi gazdasági folyamatait, a kamara tevékenységét elemző kiadvány. A Top 100+100-ból kiderül, milyen változások zajlottak a megyében, hol látszik előrelépés, miként állunk a régiós, illetve az országos adatokhoz képest.

A NAV elemzése 2012 főbb jellemzőit vette számba. Eszerint a 2011-es évet meghatározó régiós folyamatokhoz képest a 2012-es esztendőt jellemző tendenciák vegyes képet mutattak: a bevételek, valamint a vállalkozások mérlegfőösszege csökkent, ugyanakkor az adózás előtti eredmény bővülése mellett a megelőző időszak pénzügyi vesztesége nyereségre váltott. A foglalkoztatottak számának kismértékű emelkedése mellett a kifizetett munkabérek is növekedtek.

A Veszprém megyei és azon belül a 200 legnagyobb árbevételű gazdálkodó dinamikái kedvezőbben alakultak a régiósnál: növekedett a vállalkozások és a foglalkoztatottak száma, a „legnagyobbaknál” az éves átlagbér az országosat is meghaladta. Kiemelendő az értékesítés nettó árbevételének, azon belül az exportnak az országost és régióst jelentősen meghaladó bővülése. Ugyancsak pozitívumként említhető, hogy a Veszprém megyei dinamikák szinte minden kiemelt mutatónál meghaladták térség másik két megyéjének adatait. A 2008-as évhez viszonyítva elmondható, hogy Veszprém megyében már érzékelhető a válságot követően a gazdaság talpra állása, a növekedés jelei szinte minden szegmensben megmutatkoztak.

A Veszprém megyei vállalkozások 2012-ben 1317 milliárd forint nettó árbevételt mutattak ki, mely 11,9 százalékkal több mint az előző évben. Veszprém megye régión belüli súlya a korábbi mintegy tizenötről 19 százalékra nőtt. A megyében a legnagyobb árbevétel bővülést a feldolgozóipar cégei mutatták ki.

A régió gazdasági társaságai az országos átlagos állományi létszám egytizedének, 214810 személynek biztosítottak munkahelyet tavaly. Bár a bázishoz képest a növekedés csak 581 fő volt, de az országos 1,4 százalékos visszaesés tükrében ez pozitívum. A kismértékű régiós növekedést Veszprém megye segítette – 62133 személy alkalmazásával –, ellensúlyozva a másik két megye elmaradását.

Veszprémben az országos és régiós szintet is meghaladóan, 11,3 százalékkal nőtt az átlagbér 2012-ben, mely éves szinten átlagosan 206 ezer forint többletet jelentett az alkalmazottaknak tavaly. Ennek ellenére a megyei keresetek még mindig 333 ezer forinttal az országos, és 219 ezer forinttal a régiós szint alatt maradtak.A régió vállalkozásainak a tárgyévi beruházási értéke 280 milliárd forint volt, mely mindössze 1,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A közép-dunántúli beruházások csaknem háromtizede Veszprém megyében realizálódott, a markáns, 12,4 százalékos növekedés hatására 77,3 milliárd forintot tett ki.

A tavalyi beruházások értékét 2008-hoz hasonlítva megállapítható, hogy a közép-dunántúli régióban, s azon belül Veszprém megyében is emelkedett a beruházási hajlandóság, előbbinél közel öt százalékos, utóbbinál már több mint háromtizedes a bővülés.

A Központi Statisztikai Hivatal a 2013. első félévi helyzetet vette górcső alá. Elemzésükből kiderül, a megyét az ipari tevékenység kismértékű visszaesése jellemzi, ugyanakkor a megyénk ipari termelésében meghatározó járműipar teljesítménye meghaladta a tavaly első félévi szintet. A megyében telephellyel rendelkező, négy dolgozónál többet foglalkoztató ipari vállalkozások adatai alapján a megye ipari termelése 2013 első félévében meghaladta a 385 milliárd forintot, ami a közép-dunántúli régió ipari kibocsátásának 16 százaléka. Az ipari tevékenység volumene 2,1 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest. Egy lakosra 1,1 millió forint termelési érték jutott – kevesebb, mint a régiós átlag fele. A termelés szinte teljes egészében a feldolgozóiparból származott, amely ágazaton belül a termelés felével a járműgyártás a leginkább meghatározó. Az évek óta bukdácsoló építőipar helyzete 2013 elején javulni kezdett, az építő-ipari vállalkozások elvégzett munkáinak összértéke 23 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévi szintet és elérte a 10,3 milliárd forintot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!