Gazdaság

2013.12.19. 19:05

Előnyben részesülő családi gazdaságok

Csopak - Negyvenkét gazdának adtak át földhaszonbérleti szerződést a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnál.

Varga Ibolya

Dr. Bitay Márton a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára köszöntőjében a közelgő karácsonyra való tekintettel kifejtette Jézus születése a kereszténység kezdete, míg a földbérlet megkötése sokaknak új élet, új lehetőségek megkezdést jelentik. Majd arra emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány 2010-ben kaotikus, a családi gazdaságok számára kedvezőtlen földviszonyokat örökölt. A kormány tudatosan a családi gazdaságokat akarja helyzetbe hozni.

Az állami tulajdonban lévő földeknek a felét művelték korábban nagygazdaságok. A mostani pályázat elbírálásakor arra törekedtek, hogy a helyben lakó, földműveléssel foglalkozó embereket és közülük is a fiatal gazdákat segítsék. Nyolcvan százalékban természetes személyek kaptak lehetőséget arra, hogy tíz évig hasznosítsák ezeket a területeket. A maradék húsz százalék képviseli a társaságokat, jogi személyiségeket.

A kormány célja, hogy a mezőgazdaságban is ez az arány alakuljon ki, a gazdálkodásban nyolcvan százalék súlyuk legyen a családi gazdaságoknak. Az államtitkár elmondta: az állam tulajdonában lévő 600 ezer hektár mezőgazdasági besorolású termőföldet 2010-ben még hatszázan bérelték. A Földet a gazdáknak programban 250 ezer hektárra hatezer nyertest szeretnének kihirdetni, kevesebb mint feleakkora területen megtízszerezik a gazdálkodók számát.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság első számú vezetője tájékoztatása szerint volt olyan birtoktest, melyet másodszor hirdettek meg, mert az első körben vagy nem volt érdeklődés iránta, vagy érvénytelen ajánlatot tettek rá. Somogy, Veszprém, Zala megyék területén lévő, főleg gyepterületekről adták át ünnepélyesen a szerződéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!