Gazdaság

2013.12.03. 20:27

Pénzfelvétel ingyen, havi két alkalommal

Havonta kétszer, összesen 150 ezer forintot lehet díjmentesen kivenni bankautomatából és pénzintézetből.

Kovács Erika

Január huszadikáig kell személyesen vagy interneten jelezni a banknak, hogy melyik számlára kívánja az ügyfél érvényesíteni a kedvezményes lehetőséget, ami februártól lép életbe. Hiába van társkártya, a kivét felső határa akkor is ennyi. Aki például 160 ezret szeretne kézhez kapni, a tízezer után már számíthat arra, hogy az illetékköteles lesz. Ezzel az úgynevezett tranzakciós illetékkel havonta ezer-kétezer forintot is megtakaríthatunk, attól függően, ki hol bankol és milyen számlacsomaggal rendelkezik. ABankszövetség nem ért egyet a rendelkezéssel, mert az 40 milliárd forintot jelent nekik. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy a bevételükből kieső összeg egyéb területen, más banki költségekben a későbbiekben hogyan érvényesítik.

Rogán Antal fideszes frakcióvezető azt ígéri, hogy odafigyelnek a bankokra, Leitold László pénzügyi szakértő pedig úgy véli, a kedvezmények szűkülhetnek majd.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy az ingyenes pénzfelvétellel összefüggésben a bankok nem háríthatnak semmilyen költségnövekedést az ügyfelekre. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője – a javaslat egyik előterjesztője – korábban elmondta, hogy ezt a pénzügyi felügyeleti jogosítványokat is gyakorló Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi majd, sőt külön is felhívja Matolcsy György jegybankelnök figyelmét arra, hogy ennek megfelelően folyamatosan ellenőrizzenek 2014 első hónapjaiban.

– Rövid távon nem várom az ingyenes készpénzfelvétel költségének más formában történő áthárítását az ügyfelekre – értékeli a helyzetet Leitold László. A veszprémi szakember úgy véli, az ingyenesség most kiemelt figyelmet kapott, érzékeny pont a lakosság nagy részénél. Sok ügyfelet veszítene az a bank, amelyik gyorsan és feltűnően bevezetne valamilyen ezt helyettesítő új költséget. Véleménye szerint inkább az egyéb, még érvényben lévő banki kedvezmények megszüntetése és hosszabb távra elnyújtva az egyéb számlavezetési költségek emelése várható. A bankok többsége már jelenleg is veszteséges, tehát a nyereségük terhére már nem tudják felvállalni az ingyenes pénzfelvétel költségeit – állítja Leitold László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!