Gazdaság

2014.01.14. 14:05

A területfejlesztésről tájékozódhattak a sümegi fórum résztvevői

A 2020-ig tartó időszak területfejlesztéséről hallhattak tájékoztatót az érdeklődők kedden a polgármesteri hivatalban a megyei önkormányzat kihelyezett szakmai konzultációján.

Szijártó János

A területfejlesztési statisztikai kistérség polgármesterei, tisztségviselői, vállalkozói megismerhették a megyei területfejlesztési programot, amely részben összefoglalja a megyei területfejlesztési feladatokat a 2014 -től 2020-ig tartó időszakra vonatkozóan, és egyfajta alapot szolgáltat a további fejlesztési irányoknak.

A Veszprém megyei önkormányzat nevében Lasztovicza Jenő köszöntötte a résztvevőket. A megyei közgyűlés elnöke bevezetőjében arról szólt, hogy a megyék szerepe továbbra is fontos, hiszen azok a terület-, illetve a vidékfejlesztés leglényegesebb alapkövei. A házigazda sümegi önkormányzat képviseletében felszólaló dr. Kulcsár Ferenc alpolgármester azt hangsúlyozta, abban bízik, hogy új munkahelyek jönnek létre amegyei koncepció által. A fórum szakmai részét dr. Imre László megyei főjegyző nyitotta meg, majd nagy vonalban vázolta a tervezés keretrendszerét.

Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a sümegi konzultáció résztvevőit. Mellette dr. Imre László jegyző (Fotó: Szijártó János)

Úgy fogalmazott, szűkösek azok a pénzügyi keretek, amelyek kifejezetten megyei jellegű fejlesztéseket célozzák meg, ugyanakkor a megyei stratégiai program lehetőséget ad a tervezésre. A megyei önkormányzat hidat képez az alsó tervezés és az országos között, így a kiemelt, ágazati fejlesztések esetében lesznek lehetőségek források bevonására.

– Az uniós elvárásokkal összhangban követelmény az, hogy integrációban és koncentrációban gondolkodjunk. A korlátozott pénzügyi eszközök miatt nem célszerű szétaprózni a fejlesztéseket, nem kell, hogy minden térségben, településen ugyanazok a beruházások, programok valósuljanak meg. Koncentrálni kell a pénzeket – emelte ki a főjegyző.

Hozzátette, hogy a megyei fejlesztésekre 21,5 milliárd forint keret jut az elkövetkező hét évben. Ennek minél hatékonyabb és ésszerűbb felhasználásához várják a javaslatokat önkormányzatoktól, gazdasági szereplőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!