Gazdaság

2014.01.07. 15:35

Több hónapban nőtt tavaly is az építőipar

Az építőipar termelése a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint októberben 10,7 százalékkal haladta meg az előző évit.

Varga Ibolya

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett októberben: az épületek építése 12,1, az egyéb építményeké 9,5 százalékkal volt magasabb a 2012. októberinél. Szezonálisan és munkanap-hatással kiigazítva a termelés 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál.



A tavalyi év első tíz hónapjában 8,3 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 12,1 százalékkal emelkedett. Az alacsony bázis mellett a növekedés októberben elsősorban ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építése 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés a vasút- és útépítési munkáknak, illetve kisebb mértékben közműfejlesztéseknek köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 2,3 százalékkal, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal maradt el a szeptemberitől.

Az ágazatok közül az épületek építése, ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza, októberben 28,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázisnál. Az egyéb építmények ágazat termelése 13,2 százalékkal emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!