Gazdaság

2014.02.13. 18:30

Ügyvédek szerint előrelépés történt a hazai devizaügyletekben

Zöld utat adhat az európai döntés a devizaszerződések megvizsgálásához – állítják ügyvédek.

Kovács Erika

Megvizsgálhatják a tisztességtelenség szempontjából azokat a szerződési feltételeket, amelyek a külföldi pénznemben meghatározott kölcsön folyósítására a kölcsön törlesztésekor alkalmazandó átváltási árfolyamtól eltérő átváltási árfolyam, vagyis árfolyamrés alkalmazását írják elő – állapította meg Nils Wahl, az Európai Bíróság kijelölt főtanácsnoka a Kásler-ügyben.

A főtanácsnoki jogi szakvélemény szerint a nemzeti bíróság feladata annak megállapítása, hogy a fogyasztóknak módjukban állt-e megérteni, hogy a két árfolyam közötti különbözet miatt többletterhet viselhetnek. Ahhoz, hogy a szerződés elsődleges tárgya alá tartozó kérdés ne legyen vizsgálható a tisztességtelenség szempontjából, arra is szükség van, hogy a szerződési feltételek kellő- en érthetőek és világosak legyenek.

Bense László Erik, a hasonló ügyeket is tárgyaló veszprémi ügyvéd üdvözli az európai döntést (Fotó: Penovác Károly)

Czirmes György, a hazai devizaügyletek egyik legismertebb képviselője előrelépésnek tekinti a döntést, bizakodásra adhat okot, de áttörést csak parlamenti döntés hozhat az egyoldalú szerződésekről.

Bense László Erik, a hasonló ügyeket is tárgyaló veszprémi ügyvéd üdvözli az európai döntést, mert vizsgálja az árfolyamrést, az egyoldalúságot: a szerződések tisztességtelenek, semmisek. Az ilyen döntéseken az Európai Bíróság már nem szokott változtatni, jó útmutató lesz a hazai bíróságoknak is – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!