Gazdaság

2014.07.04. 18:14

Különösen figyelnek a Balaton halállományára

Egyedi kormányzati döntések határozzák meg a most kezdődő uniós ciklusban a balatoni fejlesztési forrásokat, derült ki a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén.

Győrffy Árpád

A régió aktuális fejlesztéspolitikai feladatairól tartott tájékoztató során hangzott el, hogy egy júniusi kormányhatározat szerint a korábban tervezett integrált területi beruházás helyett több operatív programhoz integrált egyedi kormányhatározatokkal kívánják a Balaton fejlesztését meghatározni. A BFT arra kapott forrást, hogy a fejlesztési időszakhoz kapcsolódó tervezési dokumentumokat előkészítse.

A dr. Bóka István elnök vezetésével zajlott ülésen döntöttek pályázati támogatások felosztásáról, módosították a tanács szervezeti és működési szabályzatát, hogy abban a miniszterelnökséget vezető miniszter megbízottja is helyet kaphasson.

A BFT tagjai elfogadták azt a kutatási tervet, amely alapján a tihanyi Limnológiai Kutatóintézet a tanács által meg- ítélt ötmillió forintos támogatást felhasználja. Az intézet javaslata szerint a pénz egy részét a Balaton fitoplanktonjának és a fizikai és kémiai környezet releváns tulajdonságainak a kutatására, a többit pedig a halállomány sokfélesége és az idegen honos halfajok elterjedése a Balaton vízgyűjtő vízfolyásaiban témájú vizsgálatra fordítják. Ennek keretében folytatják a Balaton vízgyűjtő vízfolyásaiban levő halállomány korábbi években megkezdett monitorozását. Különös figyelmet fordítanak az idegen honos busa és amur jelenlétére a különböző befolyókban és azok migrációjára, az inváziós amurgéb terjeszkedésére, állománysűrűségének változására, a fokozottan védett lapi póc populációkkal való kölcsönhatására.

Határoztak arról is, hogy megbíznak egy céget a magyar úszás napján bekövetkezett fertőzéseket követő sajtóvisszhangok, kommunikációs folyamatok elemzésével, hogy ezekből következtetéseket vonhassanak le a jövőben esetlegesen előforduló hasonló esetek kezelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!