Gazdaság

2015.02.17. 14:20

Kgfb: végea váltóláznak, esedékes a díj

Zalaegerszeg – Az előzetes becslésnek megfelelően alakult az év elején kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) váltók száma – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) legfrissebb adataiból.

Szente Ottó

A biztosítók tavaly úgy kalkuláltak, hogy az év végi kgfb-váltók száma 250 ezer körül fog alakulni, ehhez képest 272 738 autós cserélte le kötelező biztosítóját az átkötési időszakban – áll a MABISZ közleményében. Ez a szám messze elmarad attól, ahányan az elmúlt években váltottak. 2010-ben például a MABISZ adatai szerint még mintegy 1,3 millió autós cserélt biztosítót a kgfb-kampányban. Igaz, az összes, mintegy 4,2 millió közül ma már csak 2,2 millió gépjármű kgfb-szerződésének az évfordulója január 1-je. Annak a mintegy 273 ezer autósnak viszont, aki tavaly a váltás mellett döntött, több határidőre is érdemes odafigyelnie, ezek közül bő két hét múlva esedékes az első – figyelmeztet a MABISZ.

A jogszabály szerint legkésőbb a kgfb-díj esedékességétől számított 60 nap lejártával be kell érkeznie a biztosító társasághoz az aktuális díjrészletnek – ez a január 1-jei évfordulós szerződéseknél március 1-je. Azoknak, akik csekken fizetik a biztosítás díját, érdemes ugyanakkor néhány napos átfutási idővel kalkulálniuk, vagyis a csekket néhány nappal előbb feladni, különös tekintettel arra, hogy március elseje most vasárnapra esik. De a banki átutalást sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Azon ügyfeleknek, akiknek biztosítási díja március elsejéig – vasárnap éjfélig – nem érkezik be a biztosítóhoz, díjnemfizetés miatt megszűnik a szerződésük, és a díjjal nem fedezett időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetniük. Ennek összege személygépjárművek esetében az autó teljesítményétől függően 270-630 forint naponta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!