Gazdaság

2015.07.02. 09:03

Hivatalos: felszámolás alatt a Robix

Veszprém – Immár hivatalosan is felszámolás alatt áll a Robix Hungary Mezőgazdasági Gépgyártó Kft., amelynek majd 200 millió forintra rúg az adóssága. Az eljárással végleg eltűnik a színről az 1968-ban alapított Mezőgép Vállalat utódjának számító társaság.

Tremmer Tamás

Bő egy esztendeje számoltunk be arról, hogy nehéz helyzetbe került a Robix Hungary Kft., amely megrendelésekkel ugyan bőven el volt látva, mégis likviditási gondjaik adódtak. Németh László ügyvezető igazgató akkor a Naplónak elmondta, nehézségeiket az okozta, hogy üres volt a kassza. A helyzeten nem tudtak úrrá lenni, a nyár folyamán minden dolgozójuknak felmondtak, és végleg beszüntette a termelést a majd 200 embernek munkát adó, az 1968-ban alapított Mezőgép Vállalat utódjának számító Robix Hungary Kft.

A Napló úgy tudja, a társaság 80 millió forintos dolgozói bérkövetelést, valamint százmillió forintos szállítói tartozást görgetett maga előtt, amit nem tudott rendezni. A reménytelen helyzetet jól mutatja, hogy idén már négy végrehajtást is elrendeltek a céggel szemben. Először április 7-én (Bereczki Zsigmond közjegyző, Mátészalka), majd április 24-én (Horváth Gábor István közjegyző, Gyula), aztán május 14-én (Őze Éva közjegyző, Veszprém) és legvégül május 15-én (Győri Járásbíróság). Ezt követte a Veszprém Megyei Bíróság július 1-i végzése a felszámolás megindításáról. A felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelmet tavaly június 18-án adták be a bírósághoz.

A bíróság LQD Pénzügyi és Gazdasági Szakértő Kft.-ét jelölte ki felszámolónak, a felszámolóbiztos Gáspár János lesz. Az eljárás bármily szomorú is, ezzel megnyílik az esély arra, hogy a felszámolóbiztos segítségével az egykori dolgozók a bérgarancia alapból hozzájussanak a követelésükhöz. A cég vagyonelemeinek – például az egykori veszprémi központi telephely – értékesítése pedig részben lehetővé teheti a szállítói tartozások csökkentését.

Kapcsolódó anyagok:

Bezár a Robix?

Megkeresik a minisztert a Robix dolgozói

Robix - Lesz munkahelye mindenkinek?

Sokkal tartoznak a Robix dolgozóinak

Elmaradt bérük miatt demonstrálnak a Robix egykori dolgozói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!