Gazdaság

2015.11.09. 19:13

Gazdaságosabb hulladékkezelés kétmilliárdért

Királyszentistván – Jelentős összeget, mintegy 2,2 milliárd forintot fordíthatott hulladékgazdálkodási eszközeinek bővítésére az elmúlt időszakban az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás. Most bemutatták a százmilliós gépcsodákat.

Szabó Péter Dániel

Két, együttesen több mint 200 millió forintba kerülő gép jutott a Királyszentistváni Regionális Hulladékkezelő Központba, mondta el hétfőn a helyszínen Czaun János, a társulás elnöke. Egy emelhető fülkés, válogatókanalas rakodógépet és egy lánctalpas mobil előaprítót helyeztek üzembe a telephelyen, ahol a központ munkatársai rövid bemutatót is tartottak a gépeken, amelyek beszerzésének fő célja a költséghatékonyság javítása volt. A 2013. július 1-je óta alkalmazott lakossági díj ugyanis nem nyújt teljes fedezetet az üzemeltetés költségeire, hangzott el az átadáson.

Czaun János társulási elnök mögött munkában az új emelhető fülkés, válogatókanalas rakodógép

Czaun János elmondta, a lánctalpas előaprító különösképp mobilitása miatt fontos beruházás a központ számára, hiszen segítségével többek között a lombhulladékok és a mechanikai előkezelőre nem feladható hulladékok aprítása történhet meg már a helyszínen. Ráadásul, tette hozzá az elnök, a mobil előaprító a központban telepített gép meghibásodása esetén is üzembe állítható, így a kezelősor folyamatos működését is biztosítani tudják. Az emelhető fülkés, válogatókanalas rakodógép üzembeállításával a homlokrakodó gépüket váltják ki, amelyet jelenleg bérel a központ, így gazdaságosabb lesz a működtetés.

Gazdaságosabb lesz a működtetés az új gépek üzembe állításával, mondta el Czaun János

Hollósi Gábor indítja be a lánctalpas mobil előaprítót a Királyszentistváni Regionális Hulladékkezelő Központban 
Fotó: Szabó Péter Dániel

Az állami és uniós forrásból, összesen 2,211 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés során megyénk hét telephelyére, Királyszentistván mellett Ajkára, Balatonalmádiba, Balatonfüredre, Pápára, Tapolcára és Veszprémbe érkeznek új hulladékgyűjtő járművek, hulladékgyűjtő edények és a hulladékkezeléshez szükséges munkagépek. Azok átadását az elkövetkező hetekben tartják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!