Gazdaság

2015.11.02. 18:40

Lassan halad a munka a földeken

Csúszik a vetés a nagy esőzések miatt. A gazdálkodók többsége néhány napja tudta elkezdeni a munkálatokat, mivel rendkívül nedves a talaj. Az őszi kalászosok mintegy negyven százalékát sikerült eddig megyei szinten a földbe elhelyezni. Az idei év extrém időjárása nem kedvez a mezőgazdaságnak, a kukoricát sem tudták még learatni sok helyütt.

Szántó Renáta

Az utóbbi hetekben a vetések eltolódása és a betakarítási munkák jelentették a legfőbb beszédtémát a gazdák között. Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke tájékoztatta a Naplót, hogy néhány nap alatt közel kéthavi mennyiségű csapadék hullott, ami rendkívüli módon hátráltatta az őszi betakarítási munkákat, és a jövő évi kalászosok, mint például az őszi árpa, a rozs, a tritikálé és őszi búza elvetése is nagyon elmaradt a megszokott időbeosztáshoz képest.

– Az őszi búzát optimális esetben október végéig kellett volna elvetniük a gazdáknak, de most még éppen hogy csak a magok negyven százaléka került a földbe. Ez jelentős lemaradás, de mivel még mindig nagyon nedves a talaj, minimum három-négy hétre lenne szükség, amikor jó idő van (napos, száraz, kissé szeles). Viszont ismét csapadékot ígérnek az időjósok, ami a vetés csúszása mellett azért is gond, mert a kukorica már megérett, be kellene takarítani, de mivel a mélyebb talajok vizesek, lassan halad itt is a munka. Még a felénél sem tart a kukoricabetakarítás megyei szinten – foglalta össze Radovits Tibor.

A megyében néhány gazdát is megkérdezett a Napló a vetéssel kapcsolatban. Augusztin Endre, aki Herend környékén mintegy kétszázhetven hektáron gazdálkodik, szerencsésnek mondhatja magát, hiszen elmondása alapján a bevetni kívánt ötvenkét hektáros területen ugyan az eső hátráltatta a munkát, de mostanra a fennmaradt néhány hektáros területen is sikerült befejeznie a vetést.

fotó: Balogh Ákos

Kovács Andrásék ajkarendeki családi gazdaságában a búza kétharmadát sikerült eddig a földbe helyezni, ám ez annak köszönhető, hogy a gazda a korai vetés híve, melyet csökkentett vetőmagnormával végez.

– Kivételnek számítunk a nagy többséghez képest a korai vetéssel, de idén nagyobb szerencsénk volt vele, mint gondoltuk. Sok helyen a gazdák még csak néhány napja, megkésve tudtak nekiállni a munkának a sok eső miatt. Nálunk is van még teendő, hiszen a hatvanhektáros terület egyharmadán kukoricát termesztettünk, melynek learatása után be akarjuk vetni még a maradék részt. Viszont a búza nagyobb része már a földben van, sőt, ki is kelt – emelte ki a több mint huszonhárom éve gazdálkodással foglalkozó ajkarendeki férfi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!