Gazdaság

2015.11.08. 16:11

Növekvő gyógyszerfogyasztás

Címkék#gyógyszer

Folyamatosan nőtt a gyógyszerforgalom az elmúlt három évben hazánkban, a kimutatások szerint a legkelendőbb készítmények közé a köhögéscsillapítók és a láz- és fájdalomcsillapítók tartoznak.

Marton Attila

Tavaly több mint 322 millió dobozt értékesítettek mintegy 650 milliárd forint értékben itthon egy gyógyszeripari tanácsadó cég adatai szerint.

A Napló által megkérdezett veszprémi gyógyszertárban is évről évre növekszik a forgalom.

– A legtöbb vásárló az őszi-téli időszakban fordul meg nálunk, elsősorban a vény nélkül beszerezhető C-vitamint, a multivitaminokat, valamint a megfázás tüneteit enyhítő italporokat, kapszulákat, cukorkákat keresik a vásárlók – mondta érdeklődésünkre Kiss Renáta gyógyszerész. A szakember hozzátette, a receptre kapható készítmények között az utóbbi években a koleszterincsökkentők és vérnyomáscsökkentők iránti kereslet növekedett meg érezhetően. A vény nélkül kapható szerek között egyre népszerűbbek az étrend-kiegészítők is, míg a C-vitamin esetében az a tendencia, hogy a vásárlók az egyre magasabb hatóanyag-tartalmú termékeket keresik: miközben a napi ideális beviteli érték70, megfázás esetén pedig 200–500 milligramm, a legtöbben az utóbbiakat keresik. A patikákban kötelező felajánlani az ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb készítményeket a vásárlóknak. Kiss Renáta szerint, ha nincs több száz forintos árkülönbség a gyógyszerek között, akkor a vevők ragaszkodnak a jól ismert készítményekhez, ennél nagyobb eltérés esetén viszont szívesebben választják az új termékeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!