Gazdaság

2015.11.19. 15:21

Prima Díj: köztünk élő kiválóságok

Veszprém – A megyei Prima Díj győzteseire tudás, szorgalom, tehetség dolgában példaképként tekinthetünk. A Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) Veszprém Megyei Szervezete tizenegyedik alkalommal adja át az elismeréseket.

Tremmer Tamás

A Prima Primissima Díjat Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával alapította 2003-ban. Célja a magyar értelmiség eredményeink megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének erősítése.

A díj sikere a vállalkozói szféra figyelmét is felhívta az elismerés fontosságára, így 2005-től a Prima Primissima területi Prima Díjakkal egészült ki. A megyei Prima Díjak rendszerének célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség és szellem helyi eredményeit, erősítve a kisebb társadalmi egységek összetartozását, elősegítve fejlődésüket.

A VOSZ Veszprém Megyei Szervezetének elnöksége és Veszprém megyei Prima Díj Alapítványnak kuratóriuma idén tizenegyedik alkalommal adja át a díjat, amely közismert célja a kultúra köztünk élő, kimagasló képviselőinek, a szűkebb régiónkban élő és dolgozó kiválóságoknak erkölcsi és anyagi elismerése.

A tavalyi Prima díjasok. Ajka Városi Bányász Fúvószenekar, közönségdíjas, átvevő: Szücs Krisztián, Hegyeshalmi László, festő, grafikus, a Művészetek Háza igazgatója, Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem professzora, Kalló Zoltán Henrik, prímás, a Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekar alapítója
Fotó: archív, Penovác Károly

Veszprém megye abban a szerencsés helyzetben van, hogy nagyon sok kiváló, díjra érdemes alkotó, kutató, művész, tudós, sportoló él közöttünk, így bő a választási lehetőség. Ez a bőség ugyanakkor igencsak felelősségteljes döntést igényel a kuratórium tagjaitól, hiszen a jók közül kell kiválasztaniuk a legjobbakat.

Idén az alábbi jelöltek közül választották ki a díjazottakat: Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó (magyar oktatás és köznevelés), Debreczeny Zoltán (magyar képzőművészet), Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar (magyar zeneművészet), Gelencsér András (magyar tudomány), Halmos Ferenc (magyar képzőművészet), Krámer György (magyar színház- és filmművészet), Mészáros Zoltán (magyar közművelődés), Muraközy Péter (magyar közművelődés), Praznovszky Mihály (magyar irodalom), Rácz Jenő (magyar tudomány).

A hagyományokat követve a három Veszprém megyei Prima Díjas egy-egy millió forint, a közönségdíjas 300 ezer forint tiszteletdíjban részesül.

A kuratórium már döntött, de a neveket csak a díjátadó gálán hozzák nyilvánosságra. A vállalkozók szervezete idén szintén a Napló olvasóinak közreműködésével választották ki a közönségdíjast. A kuratórium választása azért sem látott napvilágot, mert nem akarták befolyásolni a szavazókat, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a kuratórium döntését a nagyközönség megerősíti, vagyis egy személy akár két Prima Díjat is átvehet. Erre eddig egyébként nem volt példa.

Idén egyébként a korábbi évekhez képest is szoros verseny alakult ki a közönségdíjért. Ezt végül a Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar érdemelte ki. Részletek itt

A díjazottak különösen boldogok lehetnek, de a többieknek sincs okuk szomorkodni. Mára jelölés maga hatalmas kiváltság, elismerés, amiről sokan még csak álmodni sem mernek!

Az eddigi nyertesek:

2014: Hegyeshalmi László (festő, grafikus, a Művészetek Háza igazgatója), Vonderviszt Ferenc (a PE professzora, biofizikus kutató), Kalló Zoltán Henrik (prímás, a Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekar alapítója), közönségdíjas: Ajka Városi Bányász Fúvószenekar

2013: Ruttkay Gyula (építész), Tamás Ákos (porcelántervező iparművész), Trócsányi Gergely (zenész), közönségdíjas: Veress Gábor (a Balatonfüredi Állami Szívkórház főigazgató főorvosa)

2012: Kováts Péter (Dohnágyi Ernő Zeneművészeti Szki. igazgatója), Pósfai Mihály (a PE professzora), Kovács Norbert (néptáncos, koreográfus, Örökös Aranysarkantyús táncos), közönségdíjas: Veszeli Lajos (festőművész)

2011: Géczi János (költő), Szabó Éva (osztályvezető főorvos), Székely Andrea (Kabóca Bábszínház vezetője), közönségdíjas: Albóciné Ábrahám Gabriella (építészmérnök)

2010: Kőrösi Csaba (színművész), Győri István (matematikus), Magyar Honvédség Légierő Zenekar

2009: Vándorfi László (a Pannon Várszínház igazgatója), Hancsók Jenő (vegyészmérnök), Veszprém Város Vegyeskara

2008: Fenyvesi Ottó (költő), Mészáros Ernő (akadémikus), Richter Gábor (trombitaművész)

2007: Hajnal Csaba (a Veszprém Kézilabda Club ügyvezető igazgatója), Kádár Tibor (festőművész), Palágyi Sylvia (régész, a történelemtudomány kandidátusa), Rozsnyói Péter (zongoraművész)

2006: Friedler Ferenc (az MTA doktora, professzor), Liszt Ferenc Kórustársaság, Felhősi István és Král Éva (restaurátorok)

2005: Raffai Béla (szobrászművész), Markó László (az MTA doktora), Mendelssohn Kamarazenekar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!