Gazdaság

2016.01.21. 13:59

A vadat is etetik

Megyei körkép - A vadat az egészségi állapota és a kondíciója megőrzése érdekében etetni kell, különösen zord időjárási körülmények esetén.

Tremmer Tamás

A vadgazdálkodók felelőssége, hogy a vadállomány jó állapotban, megfelelő kondícióban vészelje át a telet. Ezért a vadat etetni kell, akár egész éven át. Ez a tevékenység azt a célt is szolgálja, hogy a vadkár mértékét enyhítsék. Szemes-, szálas- és lédús takarmánnyal egyaránt ellátják az erdei állatokat. Az etetésnek magas költségei vannak, de behozza az árát, ezért nem is feledkeznek meg róla.

Fotó: Penovác Károly

A Verga Zrt.-nél is kiemelt figyelmet fordítanak a vadállomány téli takarmányozására, tájékoztatott Schumacher István vezérigazgató. A társaság Veszprémtől északra, a Bakony keleti vonulatában folytat magas szintű vadgazdálkodási tevékenységet. Üzemi vadászterületük 17 000 hektáron terül el.

A biztonságos ellátás érdekében vadászterületükön 77 etetőhelyet alakítottak ki. Heti hat alkalommal visznek takarmányt az erdőre. A vadállomány éves átlagban 4500 mázsa szemes kukoricát, 2000 mázsa egyéb szemestakarmányt, 5500 mázsa silót, 1000 mázsa lucernaszénát, 2200 mázsa réti szénát fogyaszt el. Mindezekre éves szinten közel 50 millió forintot költenek. A társaság maga 178 hektár vadföldet és 28 hektár vadlegelőt tart fenn.

Címkék#vadetetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!