Gazdaság

2016.01.05. 17:53

Ez az igazi rezsicsökkentés

Pápa, Budapest - A sertéshús áfájának csökkentése valódi rezsicsökkentés, üdvözölte a döntést Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, ugyanakkor kérte az áfacsökkentés kiterjesztését.

Tremmer Tamás

A szocialisták négy éve kezdeményezték a sertéshús áfájának csökkentését, de a kormány félt attól, hogy a kereskedők lenyelik a különbözetet. A tapasztalat azonban azt mutatja, a tisztességes kereskedők áraiban megjelent az áfacsökkentés. Mindezt Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, pápai országgyűlési képviselő jelentette ki lapunknak a Budapesten tartott sajtótájékoztatóját követően. Hozzátette, a korábbi látszatintézkedések után ez végre igazi rezsicsökkentés!

Ugyanakkor félő, hogy az áfacsalók átmennek más területre, ezért szeretnék elérni, hogy a kormány kiterjessze az áfacsökkentést. Elsősorban a baromfihúsra gondoltak, hiszen ez a sertéshús helyettesítő terméke, s a világon mindenhol egységes áfakörbe tartoznak. De be kellene vonni ebbe a körbe alapvető élelmiszereket is, így a félbarna és a fehér kenyeret, a vizes kifit és zsemlét; az összes tejet; a félkemény és kemény sajtokat; az európai zöldséget és gyümölcsöt; a tojást és az édesvízi halakat.Gőgös Zoltán jelezte, a fenti területeken végrehajtott áfacsökkentések összesen 100 milliárd forintos bevételkiesést jelentenének a költségvetésnek, de meggyőződése szerint a piac kifehéredése nyomán mindez egy éven belül megtérülne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!