Gazdaság

2016.01.11. 14:52

Hiányzó garanciális elemek - A bürokrácia csökkentését támogatják

Az építkezés megkezdésé hez kapcsolódó eljárás egyszerűsítése nem járhat a minőségi előkészítés és a biztonságos megvalósítás kockáztatásával.

Tremmer Tamás

Ahogy arról már beszámoltunk, egy év végi salátatörvénynek köszönhetően januártól a 300 négyzetméter alatti lakóházak építésekor nem kell engedélyt kérni. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) támogatja egy olyan építési kultúra kialakítását, amely a hatósági bürokráciát csökkenti oly módon, hogy a felelősséget első körben a hatóság helyett az építtetőre, a tervezőre és a kivitelezőre helyezi. A tervező azonban csak akkor tudja az építményért a felelősséget vállalni, ha a szabályok rögzítik, hogy munkáját az építtető érdekeit is szolgáló szakmai szabályoknak megfelelően végezze. Az új kormányrendeletből hiányoznak ezek a szakmai-tervi garanciális elemek, ezért a kamara számára elfogadhatatlan, hangsúlyozta közleményében a szervezet.

Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elnöke úgy fogalmazott, hogy értéket teremtő, korszerű építmény csak a különböző szakterületeken dolgozó mérnökök összehangolt tervezési munkájának eredményeként jöhet létre. A lakóépületek építésének egyszerű bejelentéséről szóló új szabályozás pontatlan, hiányoznak az építkezés követelményrendszerének minőségi elemei, így jogbizonytalanságot teremt. Megítélése szerint az építkezés megkezdéséhez kapcsolódó eljárás egyszerűsítése nem járhat a minőségi előkészítés és biztonságos megvalósítás, valamint a hosszú távú rendeltetésszerű használat kockáztatásával. Ezért elkerülhetetlen a szabályozás módosítása és megfelelő kiegészítése.

Zalavári István a Naplót arról tájékoztatta, hogy a jogszabály hatásairól és következményeiről – szakértők bevonásával – január 14-re konzultációt szerveznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!