Gazdaság

2016.02.15. 18:14

Vízibusz a Sió-csatornán

Az elmúlt hét intézkedései és időjárási körülményei alapján hajózhatóvá vált a Sió-csatorna, így hosszú évek után a Balatoni Hajózási Zrt. elbúcsúzott Akali nevű 90 személyes vízibuszától, melyet a barcsi önkormányzat vásárolt meg turisztikai célokra.

Kekk Sára

Az elmúlt időszakban a sok csapadék miatt még intenzívebbé kellett tenni a vízeresztést a Balatonból, így az Akali eddig nem indulhatott el a csatornán. A leeresztéssel járó uszadék ugyanis veszélyeztette volna a hajó épségét, a magas vízszint pedig akadályozta volna abban, hogy elférjen például a simontornyai híd alatt.

Most viszont a balatoni zsilip kinyitásával hajózhatóvá vált a Sió-csatorna. Így a tervek szerint hamarosan le tudják engedni rajta a Balatoni Hajózási Zrt. által értékesített 57 éves, Akali nevű kilencvenszemélyes vízibuszt a Keselyűsi-zsilipig, ahonnan a Dunán folytatja útját, míg végül a Drávára kerül, ahol már az idei szezonban a Duna-Dráva Nemzeti Park területén szolgálhatja az utazóközönséget.

A balatoni zsilip kinyitásával hajózhatóvá vált a Sió-csatorna, és leúsztathatják az Akali vízibuszt
Fotó: BH Zrt.

- Örülünk az alkalomnak, hogy jóval a turisztikai szezon megkezdése előtt leúszhat a hajó a Drávára, ahol üzembe állítása és felkészítése után a helyi turizmus szolgálatába állhat. Régi vágya teljesül ezzel a térség vezetőinek, turisztikai szereplőinek - nyilatkozta Karvalics Ottó, Barcs város polgármestere a siófoki búcsúztatáson.

Az 1959-ben épült hajó több mint ötven éven át szolgált a Balatonon, az eredeti neve Megyer volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!