Gazdaság

2016.12.08. 13:28

Az alattomos szénmonoxid-mérgezés egyre több áldozatot követel (x)

Ön is érezte már, hogy fáj a feje, zúg a füle, hányinger gyötri, szédül, esetleg zavartságot is tapasztalt? Akár saját magán, akár családtagján veszi észre ezeket a jeleket, ami bőrkipirulással, hányással, izomgörcsökkel folytatódik, azonnal menjenek friss levegőre, és hívjanak segítséget!

Fűtsön klímával: olcsóbb és nincsen szén-monoxid

Én is veszélyben vagyok?!

A fűtésidény beköszöntével sajnos a korszerűtlen, és a nem megfelelően karbantartott fűtőegységek könnyen lehetnek a szénmonoxid-mérgezés okozói. Belegondolva azonban nagyon bagatell okai vannak ezeknek a haláleseteknek: sok esetben egy régebbi típusú kazán, a kémény, vagy a rossz kályha ellenőrzése, vagy lecserélése megelőzhette volna a visszafordíthatatlan bajt. Szénmonoxid a tökéletlen égés során keletkezik, és annak köszönhetően, hogy háromszázszor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigén, súlyos oxigénhiányt okoz az emberi szervezetben, ha felhalmozódik a levegőben, és az agy, a tüdő, és a szív is károsodik.

Ha tartósan lélegezzük be, akkor bekövetkezhet a halál, de sajnos sokszor még egy megfelelő időben elkezdett kezelés által sem lehet megelőzni a maradandó károsodást. Természetesen nem minden lakásban áll fenn az elhalálozás esélye a fűtési időszak beköszöntével sem; ott kell fokozottabban odafigyelni a jelekre, ahol kályhával fűtenek, konvektort, vagy régebbi típusú kazánt használnak, ezért érdemes a meglévő berendezéseket szakemberrel ellenőriztetni, valamint ezek helyett villanyos megoldással fűteni, akár egy költséghatékony inverteres légkondícionáló egységgel.

A potenciális veszélyforrások

Többféle veszélyforrás is létezik, az egyik ilyen tényező a kémény. Ennek oka pedig az, hogy füstgázok áramolhatnak vissza belőle, ha például eltömődött, vagy hibás tervezésű kéményt építettek házunkba, mert ilyenkor a szél vissza fogja nyomni a füstgázokat, de ha több tüzelőberendezést kötöttek be a kéményünkbe, akkor is előfordulhat. Ugyanígy, ha nyomáscsökkenés következik be a lakásban, például, ha központi porszívót használunk, üzemelő kandallót, vagy nagy teljesítményű elszívást megvalósító konyhai légelszívót.

Ugyanez a helyzet, ha a gázkészülékek időszakos karbantartatását elmulasztjuk, vagy ha vegyes tüzelésű kazánnál, cserépkályhánál elzárjuk a levegő útját, amikor még nagyobb mennyiségű, el nem égett izzó szén van a tűztérben. Ám veszélyforrást jelent az is, ha a füstcső meghibásodik, vagy hiányzik.

800 Ft / hó fűtési hődíj lehetséges? Igen! Klikk ide és megtudja, hogyan!

Honnan tudom, hogy a mérgezett vagyok?

Kezdetben kábultságot fogunk érezni, ami fejfájással, fülzúgással folytatódik, és szédülés, zavartság, hányinger, bőrkipirulás követi. Természetesen ennél sokkal kisebb bajok is okozhatnak hasonló tüneteket, így ezek tapasztalásánál nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolnunk, ám mindenképpen legyünk résen. A későbbi fázisokban jelentkeznek az izomgörcsök, a hányás, akár bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben az eszméletvesztés és a fulladás. Nem minden esetben könnyű felismernünk, és felmérnünk a helyzetet, de például, ha olyan helyiségben tartózkodunk, ahol a fenti berendezések valamelyike is megtalálható, vagy többször észrevettük már, hogy ugyanazon a helyen éreztük a fizikai panaszokat, akkor figyeljünk oda, mert egyértelműen óvatosságra intenek! Ilyenkor rögtön menjünk szabad levegőre, és azonnal hívjunk segítséget!

Családtagom, ismerősöm panaszkodik, mit tegyek?

A mérgezés súlyossága a belélegzett káros anyag erősségétől függ, amit mi nem tudunk megítélni, ezért feltétlenül értesítsük a mentőszolgálatot ilyen esetben! Akkor is kötelességünk ez, ha az érintett személy tiltakozik ellene, mert hogyha halált nem is, de maradandó károsodást is előidézhet a folyamat. Amennyiben már mozgásképtelen a betegünk, akkor azonnal vigyük másik helyre, lehetőleg friss levegőre, mégha a kinti klíma első ránézésre nem is kedvez ennek, takarjuk be, biztosítsuk melegen tartását a mentők kiérkezéséig.

Hasznos: Klímaszerelés Budapesten és Pest megyében

Emellett pedig ne feledkezzünk el a saját védelmünkről sem, fontos megakadályoznunk azt is, hogy esetleg mi szénmonoxid-mérgezést kapjunk. Újraélesztést semmiképpen ne alkalmazzunk a betegen, ugyanis ezzel segíteni nem tudunk rajta, magunkat pedig pillanatok alatt veszélybe sodorjuk! Ha gázzal telített a helyiség, akkor ne lélegezzünk egyáltalán, mert ezáltal potenciális veszélyeztetettek leszünk. Ha van rá módunk, akkor védőfelszerelésben lépjünk be, vagy egy lélegzetvétellel próbáljuk megoldani a bent tartózkodást, ezt követően pedig azonnal a menjünk a friss levegőre! Ha gázzal telített a helyiség, akkor pedig nemcsak a mentők, hanem a tűzoltók értesítése is kötelességünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!