Gazdaság

2017.01.27. 19:05

A város legnagyobb adózói - Folyamatosan jelentős munkaerőigény tapasztalható Pápán

Pápa - A legtöbb helyi adót befizető vállalkozások képviselői számára tartottak fogadást pénteken a városháza tanácstermében.

Pintér-Papp Eszter

A rendezvényen megjelentekhez elsőként Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, területi közigazgatásért felelős államtitkár szólt. Beszé-dében az aktuális foglalkoztatási helyzetről, a Munkahelyvédelmi Akciótervről, valamint a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába elnevezésű programról ejtett szót.

Hangsúlyozta: a reálbérek 2012 óta jelentősen emelkedtek, a Dunántúlon és a fővárosban azonban hiányzik 45 ezer munkavállaló, akik elősegíthetnék a vállalkozások számára a teljes foglalkoztatást. A munkaerő mobilitásának biztosítása érdekében hozták létre az utazási támogatás rendszerét, így Kelet-Magyarországról nagy számban tudtak Nyugat-Magyarországon elhelyezkedni munkavállalók.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, a nagyvállalkozások számára szűkösek az uniós pályázati lehetőségek, ezért az állam elindított egy 60
milliárd forintos programot, melynek keretein belül az előző évben 15 milliárddal támogatták a hazai nagyvállalatokat, és december végéig 35 jelentős foglalkoztató nagyvállalat kapott 24,3 milliárd forint értékben állami támogatást. Mint elhangzott, a 2017-es évben megjelenő, a magyar gazdaságot ösztönző pályázati keret 2430 milliárd forint lesz. A Gazdaságfejlesztési Programban 114 pályázati felhívás jelenik meg.

Az államtitkár beszélt a kormányablakrendszer tapasztalatairól is. Mint mondta, közel 1500 ügytípust van lehetőség a kormányablakokban indítani. Ezek között sok van, amit helyben intézni is lehet. A nyolc napon belül elintézett ügyek száma 2016-ban nyolcmillió volt.

Kovács Zoltán végül sikeres gazdasági évet kívánt a vállalkozásoknak, egyúttal jó együttműködést kívánt az önkormányzattal. Szavai szerint ez az együttműködés a város valamennyi polgára számára pozitívumokat hozhat.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntőjében kiemelte, a város 2016-ra tervezett adóbevételei 98-99 százalék körül teljesültek, a vállalkozásoktól várható bevétel pedig gyakorlatilag 100 százalékban teljesült. A foglalkoztatási adatokkal kapcsolatban a polgármester elmondta, a pápai foglalkoztatási körzetben 2016 decemberében 997 álláskereső volt.

Utoljára ennél jobb adatot 1991 nyarán jegyeztek fel. A válság mélypontján, 2010 februárjában még 4685 fő volt munka nélkül, így elmondható, hogy az elmúlt közel hat évben mintegy négyezer embernek lett munkahelye a városban és környékén. Emellett folyamatosan jelentős munkaerőigény van jelen a városban. A megye tíz foglalkoztatási körzetéből a negyedik helyen áll a város Veszprém, Zirc és Tapolca mögött.

Áldozó Tamás úgy fogalmazott, a helyi adók jelentik az önkormányzat számára azt a mozgásteret, amellyel tervezhetnek a közeli jövőt illetően. Emellett a pályázatokból remélt források és állami támogatások is segítik a munkájukat. Hangsúlyozta, bizonyos tekintetben a város is olyan, mint egy vállalat, a termékei pedig az önkormányzat által nyújtott szolgáltatások.

Ezek között vannak kötelező- és önként vállalt feladatok is. Az önként vállalt feladat ellátása azonban bevételfüggő, hiszen valamiből finanszírozni kell ezeket a szolgáltatásokat. A polgármester elmondta, 2011-ben 938 millió forint volt a város iparűzésiadó-bevétele, ez 2016-ra 1,347 millió forintra emelkedett. Reményét fejezte ki, hogy a helyi vállalkozásoknak a jövőben lesz annyi bevételük, piacuk, munkavállalójuk és tehetségük, hogy ezt az összeget tovább emeljék.

A köszöntőket követően Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője tartott vetített képes beszámolót az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság tevékenységéről, különös tekintettel az Esterházy-kastély által nyújtott szolgáltatásokra.

A rendezvény végén köszöntötték a város legnagyobb adófizetőit: a Yanfeng Hungary Kft.-t, a Hirtenberger Bt.-t, a Boeing Hungaryt, a Haas & Sohn Kft.-t, a Texital Kft.-t, valamint a Húsgyár Kft.-t.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!