Gazdaság

2017.04.21. 11:35

Komoly haszon a közmunkából - A falu jövőjéért egyesület házat vásárolt

Adorjánháza - Mezőgazdasági termelést folytat a közmunkaprogramban Adorjánháza önkormányzata. Marton Dezső polgármester elmondta, a málnaültetvény 5 éves, már komoly hasznot hozott, a homoktövis jövőre fordul termőre. Az önkormányzat több beruházást tervez, hogy több embernek adhasson helyben munkát.

Tisler Anna

Farkas Béláné nyolc éve dolgozik a programban. Mint elmondta, a jövedelme közfoglalkoztatottként ugyan kevés, ennek ellenére elégedett. Helyben van a munkahelye, nem kell utaznia, több műszakos munkarendet vállalnia. A programban reggel 7 órától délután fél négyig dolgoznak. Otthon saját kertjét is műveli, megtermel mindent, ami a konyhára kell, így kevesebb a kiadása. Nyolc éve, a program kezdetén egyéves tanfolyamot végzett Nagypiriten, és sikeres növénytermesztő szakvizsgát tett. Örül, hogy van még egy szakmája, a tudását pedig saját konyhakertjében is hasznosítja. Farkas Béláné születése óta Adorjánházán él. Mint megfogalmazta, el sem tudná képzelni, hogy máshova költözzön. Ide kötik a gyökerei, az emlékei, a családja.

Marton Dezső polgármester a homoktövis-ültetvényt ellenőrzi

Gyermekei már nagyok. Lánya a községben él, ő is a mezőgazdasági programban dolgozik. Óvodás kisfia mellett nem is tudna több műszakot vállalni. Így viszont reggel elviszi a kisfiút az óvodába, bemegy dolgozni, ha végez a munkával, indul érte. Azért is jó egy kisgyermekesnek ez a foglalkoztatási forma, mert ha a kicsi megbetegszik és otthon kell vele maradni, az önkormányzat és a munkatársak is megértőek.

Írásórán az első osztályosok

A községben tanulnak a csöglei általános iskola első és harmadik osztályosai. Kevés helybeli van köztük, a legtöbben utaznak, így a délutáni foglalkozásokat a menetrendhez igazítják. Az első osztályosok az idei tanévben tízen vannak. Már az anyák napi felkészülést is elkezdték. Dénes Ágota tanítótól megtudtuk, hogy a kis létszám miatt mindenkire jut idő. Így azonnal kiderül, ha valaki nem ért valamilyen feladatot, és van lehetőség a személyes foglalkozásra. A kisdiákok sokat mozognak a szabadban, ha az időjárás engedi, a szüneteket az udvaron töltik.

Locsolás a homoktövis-ültetvényen

Marton Dezső elmondta, hogy az iskola és a mellette levő könyvtár épületének a külső felújítását, az eresz és a kapu cseréjét tervezik. Sikeresen pályáztak egymillió forintra, 500 ezret pedig saját költségvetésükből különítettek el. A nyári szünidőben végzik el a munkát.

A belterületi utak aszfaltozása már áprilisban elkészül. A pályázaton nyert 6,5 millió forintot 4,5 millió forint saját erővel egészítik ki, így három utca elkészül.

A közfoglalkoztatottak a málnaültetvényen dolgoznak

A közelmúltban számos fejlesztés volt, néhány kapcsolódik a mezőgazdasági termeléshez. A málna és majd a jövőre termőre forduló homoktövis tárolására 6,5 millió forintért hűtőházat kaptak. A polgármestertől megtudtuk, hogy a termés helyi feldolgozásában gondolkodnak, amely több személynek adna munkát. A málnaszedésre már most is kevés a létszám, júliustól alkalmi munkavállalókra is szükség van. Diákok is jelentkeznek.

A homoktövis-termelés még nem elterjedt az országban, ezért a termesztők, vállalkozók, őstermelők és önkormányzatok országos egyesület létrehozásán dolgoznak, ahol szakmai, feldolgozási és piacra jutási segítséget nyújtanának egymásnak. Március elején volt a legutóbbi találkozó, ezen több mint félszázan vettek részt az országból.

A község főtere
Fotó: Tisler Anna

A civil élet Adorjánházán is élénk. Az asszonykórus tizenegyedik éve működik, vezetőjük Szabó Józsefné. A daloló asszonyok száma mindig tíz fölötti, ami egy 390 fős községben jelentősnek számít. Működik az Adorjánháza Jövőjéért Egyesület, amely egy régi házat vásárolt meg, most újítja fel és közösségi, valamint kulturális célra hasznosítják. A lakosság korösszetétele is jó, a 18 év alattiak a legfrissebb adatok szerint 88-an vannak, az aktív korúak száma 234. Helyben ugyan az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, de a vidéki munkába járást is könnyen megoldják. Közel van Celldömölk és Pápa, sok foglalkoztató saját buszjáratot indít. Hétvégén, amikor jobban ráérnek az emberek, benépesül a könyvtár és a vendéglő. A könyvtárban vásároltak számítógépes játékokat, a gyerekek szívesen töltik azzal az idejüket, a könyvtárban partnert is találnak, akinek van kedve játszani. A vendéglőt inkább a fiatal felnőttek látogatják, akik egy sör mellett egész este elbeszélgetnek mindarról, ami történt velük a héten.








Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!