Gazdaság

2017.08.23. 16:45

Új felszámolási hullám várható

Idén az első félévben 3057 céget számoltak fel, 29 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban (4333) a hasonló időszak alatt. Ezek a számok tanúsítják, hogy a megszűnő cégek között évek óta folyamatosan csökken azoknak a száma, amelyeket felszámolással vezetnek ki a piacról.

Napló-információ

Jellemező erre, hogy például 2012 első félévében még 12 205 cég felszámolására került sor. A teljes évi adatokat figyelembe véve is hasonló megállapításra juthatunk. Az elmúlt egy év alatt 6260 céget számoltak fel, 26 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban (8455). 2012. július és 2017. június között összesen 61 061 társas vállalkozás tűnt el felszámolással a magyar cégvilágból, a különböző okok miatt törölt 215 584 társaságnak bő negyede - tájékoztat a feketelista.hu.

A felszámolások számának csökkenése részben már a vállalatok fegyelmezettebb gazdálkodását tükrözi, de nagyobb mértékben inkább a törvényi előírások változásának a következménye - állítja Somogyi Ferenc, aki a Felszámolók Országos Egyesületének csaknem egy évtizeden át volt az elnöke. A leggyakoribb ok, hogy a kritikus helyzetbe került cégek jelentős része el sem jut a felszámolásig. Korábban például a végelszámolások többsége is felszámolásba ment át, és az eljárási statisztikák itt tartották nyilván. Újabban viszont, ha a bíróság megállapítja, hogy a társaságnak nem maradt annyi vagyona, amennyi fedezné a felszámolás költségeit, felszámolás helyett rövid úton kényszertörlést rendel el. Részben az is az okok között szerepel, hogy a korábbi három évről két évre csökkent a felszámolás befejezésének törvényileg előírt határideje.

Tizenhárom évig tartott

Jelentős eredmény, hogy egy átlagos felszámolás lebonyolításának hosszát sikerült a korábbi 2-3 évről 16-18 hónapra leszorítani, bár kétségtelen, hogy továbbra is vannak olyan bonyolult esetek, amikor az eljárás hosszú éveket vesz igénybe. Szakmai körök viszont a következőkben a felszámolások számának növekedését jósolják. A törvényi előírásoknak megfelelően ugyanis a korlátolt felelősségű társaságoknak alaptőkéjüket hárommillió forintra kell emelniük, vagy át kell alakulniuk betéti társasággá. Arra számítanak, hogy ennek a kötelezettségnek sokan nem lesznek képesek eleget tenni, és így nem kerülhetik el a felszámolást.

Miközben öt esztendő alatt 215 584 társaság eltűnt a piacról, 166 118 új társas vállalkozás kezdte meg működését. A cégek száma pedig a 2013. évi 601 674-ről (ekkor volt a legmagasabb) az idei év közepére 534 662-re csökkent. Gyakorlatilag a piaci szereplőknek csaknem a fele kicserélődött. Ez a nagy arányú cégmozgás alaposan átrendezte az egyes ágazatok és térségek közötti arányokat is. Egyértelműen tovább nőtt a közép-magyarországi régió súlya. Budapesten az idei első félévben 1293 céget számoltak fel, miközben 5522 új vállalkozást jegyeztek be. A fővárosban az elmúlt öt év alatt összesen 24 567 vállalkozás fejezte be felszámolással tevékenységét, ám egyidejűleg 70 200 új cég kezdte meg működését.

Városok, megyék cégdemográfiája

Idén az első hat hónapban nagyobb városaink közül Debrecenben folytatták le a legtöbb (120) felszámolást; ugyanakkor 233 cégalapításra került sor. Szegeden 62 cégtáblát vetettek le a felszámolók, de 283-t tettek fel az új céget alapítók. Miskolcon fél év alatt 53 vállalkozást számoltak fel, és 144-et jegyeztek be. Győrben 20 cég működésének vetettek véget a felszámolók; helyükre 100 új cégalapító lépett. Pécsett 28 társaság "rolóját" húzták le a felszámolók, ugyanakkor 171 új "üzletet" nyitottak a város cégalapítói.

Gazdasági súlyánál fogva a megyék közül idén is Pest megyében volt a legmozgalmasabb a "cégdemográfia": csaknem hétszer annyi (1808) új vállalkozás született, mint amennyi (272) felszámolással távozott. A megyében egyébként visszatekintően is sokatmondók az adatok: öt év alatt 6815 céget számoltak fel, közben 22 733 új vállalkozást indítottak.

Pest megye után Hajdú-Biharban számolták fel idén a legtöbb (186) céget, induló vállalkozást viszont alig kétszer annyit (402) jegyeztek be. Csaknem hasonló volt a cégmozgás Borsod-Abaúj-Zemplénben, ahol a 139 felszámolt cég helyére 418 új vállalkozás jelentkezett be. Bács-Kiskun megye üzleti életéből 136 cég távozott felszámolással, és 409 új cég kezdte meg működését. A statisztikából az is kiderül, hogy a legkevesebb céget - 25-öt - Vas megyében számolták fel (174-et alapítottak). Tolnában 47 vállalkozás jutott erre a sorsra, és ebben a megyében startolt a legkevesebb (144) új vállalkozás.

Félmillió cég az adatbázisban

- A tapasztalatok szerint a felszámolás hosszadalmas eljárás, kimenetele pedig kétséges. Évekig eltarthat, és szerencsés eset, ha a követelés öt százaléka megtérül. Hasznos tehát és kifizetődő a cégkapcsolatok építése, új partner kiválasztása esetén meggyőződni a másik fél megbízhatóságáról - fűzi a fentiekhez Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

- Fontos, hogy az érdeklődő meggyőződjön arról, hogy a kiszemelt cég ellen nem folyik-e felszámolási vagy bármilyen más eljárás. Ennek birtokában megalapozottabb döntést hozhat a gazdasági társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!