Gazdaság

2017.09.07. 19:35

Rekord számú vendégéjszakát regisztráltak Pápán

PÁPA - A helyi idegenforgalom egyértelmű bővülését jelzi a pápai önkormányzat által működtetett turisztikai attrakciók iránt mutatkozó növekvő érdeklődés. Az Esterházy-kastély, a Kékfestő Múzeum és a Várkertfürdő látogatottsági számai egyaránt emelkedést mutatnak.

Polgár Tibor

A pápai turizmus szárnyalásával kapcsolatban Áldozó Tamás polgármester kiemelte: idén júliusban rekord számú vendégéjszakát regisztráltak a városban, így értelemszerűen az idegenforgalmi adóból érkezett bevétel is magasabb minden korábbinál. - Soha ennyi vendégéjszakát nem vallottak be Pápán a szállásadók, mint 2017 júliusában. Ez csaknem 12 ezer vendégéjszakát jelentett, aminek többsége külföldiekhez köthető. A különböző mentességek mi-att mintegy nyolc és félezer után kellett adót fizetni, ez pedig az állami kiegészítéssel együtt közel 8 millió forint bevételt eredményezett a városnak júliusban - tájékoztatott Áldozó Tamás.

Mint mondta, a pontos augusztusi turisztikai adatok még nem ismertek, de a teljes nyárra kivetítve megállapítható, hogy minden összevetésben látszik a pozitív változás a korábbi évekhez képest.

A polgármester megjegyezte: egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes Pápára jönni, és érdemes itt több napot is eltölteni. Áldozó Tamás kifejtette, az éjszakánként 450 forintos (és az állam által támogatásként megduplázott) idegenforgalmi adóból érkező összegnél lényegesen nagyobb bevétele származik a városnak a helyi turizmus-ból, hiszen a különféle turisztikai szolgáltatók, vállalkozások iparűzési- és építményadót is fizetnek, miközben sok embernek munkát adnak.

- A 2011-re lecsapódó gazdasági válság miatti mélypontról folyamatos emelkedést mutat a turizmus Pápán. Tavaly például egész évben közel 47 ezer vendégéjszakát vallottak be a helyi szállás-adók, míg idén júliussal bezárólag ugyanez a szám 42 ezer. Az egész évre kivetítve a vendégéjszakák száma várhatóan meghaladja majd az 50 ezret - tekintett előre a városvezető. Szólt arról is, hogy tapasztalataik szerint új vendégkör jelent meg Pápán. Míg korábban a külföldi vendégek között elsősorban a német nyugdíjasok domináltak, addig mostanra egyre több a cseh és a szlovák családos turista a városban. Ők rendszerint hosszabb időre érkeznek ide, és a visszajelzések szerint kiválóan érzik itt magukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!