Halimba

2015.03.14. 11:55

Március 15-i megemlékezés Halimbán

Címkék#Halimba

Péntek délután a művelődési házban emlékeztek a halimbai lakosok 1848 márciusának eseményeire.

Civil Tudósítónktól

A Dr. Szalai Miklós Általános Iskola tanulói táncban, versben és dalban elevenítették fel a kor jeles krónikásainak leírásait. Ezt követően Tóbel János polgármester az ünnep helyi kötődéseit említve, Dr. Szalai Miklós esperes 1942. március 15-ére írt és elhangzott beszédét olvasta fel. Kiemelte, hogy bár ez a beszéd több mint fél évszázada íródott, mégis a falu mai lakóinak és főként a halimbai fiataloknak is személyes útmutató gondolatokkal szolgálhat:

- Kedves Ifjak! Büszke szemmel néz rátok a község elöljárósága is, mert ti vagytok ennek a községnek a színe – virága.  És várakozással néz rátok a nemzet, mert ti vagytok a haza reménysége.  És ha szétszór titeket az élet a nagyvilágba, és a sors keze rátok nehezedik, jöjjetek ide vissza, mert itt van a ti igazi otthonotok és ez a falu tárt karokkal fogadja visszatérő jó fiait. – idézte Dr. Szalai Miklóst a polgármester.  Majd a művelődési ház előtt felavatták és megkoszorúzták azt az 1848-as Halimbai Nemzetőrök tiszteletére elhelyezett emléktáblát, amelyet Vajainé Szijártó Margit önkormányzati képviselő és helytörténeti kutató kezdeményezésére és anyagi támogatásával állított az önkormányzat. Vajainé Szijártó Margit ünnepi szavaiban megidézte az 1848. halimbai nemzetőrtoborzást és az eskütételt:

- A halimbai nemzetőrök az 56.számú Csékúti kapitánysághoz tartoztak, a padragi és az öcsi nemzetőrökkel együtt. A halimbaiak összeírása 1848. május 8-án fejeződött be. Ugyanezen a napon megtörtént a tisztválasztás és a nemzetőri eskü letétele Saáry László főszolgabíró, Kun Géza járási és Szakonyi István megyei küldött jelenlétében. Megközelítőleg ezen a helyen gyűltek össze a halimbaiak, itt hangzott el a nemzetőrök esküje. –mondta helytörténeti kutató, majd felolvasta annak szövegét és az esküdt tett nemzetőrök nevét. Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult.

Scvharczkopf Anita

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!