Hasznos

2008.08.11. 08:06

A végrendeletről (1.)

Régi előfizetőnk fordult hozzánk azzal a kéréssel, tájékoztassuk, amennyiben csekély anyagi javait testvére két gyermekére kívánja hagyni, az általa írt és aláírt végrendelet érvényes-e vagy sem.

Deák Dóra

Olvasónk kérdésére válaszunk az, hogy írásbeli magánvégrendeletnek minősül az az általa elkészített okirat, amelyben felsorolta az örö-kösöket és az örökösödés tárgyát, és elegendő az általa kézzel írt és aláírt végrendelet, melyből a fentiek mellett a végrendelet minősége, készítésének helye és kelte kitűnik, és azt önmaga írja és aláírja.

Megkülönböztetünk közvégrendeletet, írásbeli magánvégrendeletet és szóbeli végrendeletet. Közvégrendeletet kizárólag közjegyző vagy bíróság előtt lehet tenni. Nem lehet érvényesen közvégrendeletet tenni olyan személy előtt, aki a végrendelkezőnek vagy házastársának hozzátartozója, gyámja vagy gondnoka. Érvénytelen az a juttatás, amely a közvégren-delet tételében közreműködő személy, valamint ennek hozzátartozója, gyámja, gondnoka, gyámoltja vagy gondnokoltja javára szól. A közvégrendelet érvényességére a közjegyzői okiratok érvényességét szabályozó rendelkezések irányadók.

Írásbeli magánvégrendeletet csak olyan nyelven lehet tenni, amelyet a végrendelkező ért, és amelyen írni, illetve olvasni tud. Az írásbeli magánvégrendeletet a végrendelkező akár maga írhatja, akár mással írathatja. A gépírás azonban akkor sem számít saját kezű írásnak, ha az magától a végrendelkezőtől származik. A közönséges írástól eltérő módon (pl. gyorsírás, jelírás) készült magánvégrendelet érvénytelen. Az írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha annak végrendeleti minősége, keltének helye és ideje az okiratból kitűnik, továbbá, ha a végrendelkező az elejétől a végéig maga írja és aláírja, vagy a két tanú együttes jelenlétében írja alá. Akkor is érvényes a végrendelet, ha a már aláírt okiratnál az aláírást két tanú előtt a végrendelkező magáénak ismeri el, és a végrendeletet az előbbi két esetben tanúk e minőségük feltüntetésével aláírják. A több lapból álló írásbeli magánvégrendelet csak akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látják el, továbbá azt a végrendelkező és  amennyiben az érvényességhez szükséges  mindkét tanú aláírja.
 
dr. Kiss Endre
ügyvéd,
Csapó, Kiss és Sebestyén Ügyvédi Iroda,
Veszprém

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!