Ország-világ

2020.12.05. 14:18

Megható! Így emlékeznek a színésztársak Pécsi Ildikóra

Gyászol az ország: szombat reggel meghalt Pécsi Ildikó színésznő. A Kossuth-díjas színésznőről kollégái, barátai emlékeztek meg.

Forrás: Origo

Bodrogi Gyula imádta a Lindát forgatni Pécsi Ildikóval, erős, humoros nőként emlékezik rá.

Fotó: Origo

Bodrogi Gyula a Lindát forgatta vele hosszabban, ez egy generáció kedvenc magyar sorozata volt. „Imádtam vele dolgozni, isteni jó hangulata volt a forgatásoknak... Nem találkoztunk sokszor a munkán kívül, de úgy érzem, ez nem történhetett meg... Nem is tudok mit mondani” – mondta megtörten az Origónak.

„Vidám, életrevaló, erős nő volt... a halálnak semmi köze Pécsi Ildikó nevéhez”

– tette hozzá.

Férje, Szűcs Lajos elvesztése után elhagyta magát, érthetően megtört. „Erről mi nem beszéltünk... ez neki akkora fájdalom volt” – emlékezett Bodrogi Gyula.

Ábel Anita azt írta a közösségi oldalán, hogy mélységesen megrendült egykori mentora halálhírén, saját bejegyzésében arról ír, hogy nehezen találja a szavakat – írja a Ripost.

Fotó: TV2

A színésznő még kislányként, a nyolcvanas években játszott először együtt Pécsi Ildikóval, a Kicsi a bors című ifjúsági sorozatban. A Jókor jött jó tanuló című részben Anita Pécsi Ildikó lányát alakítja.

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója megtörten búcsúzott a legendás színésznőtől.

Fotó: beol.hu

„Szívesen beszélek Ildikóról, mert hihetetlenül fantasztikus színésznő és ember volt. Az elmúlt évtizedekben az egyedüli nagy művész volt, aki a tehetségét és a művészi hitelességét nagy mértékben arra használta, hogy a színésztársadalmunkat jó helyzetbe hozza. Olyan szociális érzékkel rendelkezett, ami példaértékű. Ő volt talán az egyedüli, akinek az élete nagy részét az tette ki, hogy a nehéz helyzetben lévő színészkollégákon segítsen. Alapítványt hozott létre, a szakszervezetben évekig elnökségi tag és elnök volt. Ha csak ennyit csinált volna az életében, az is óriási dolog lett volna, de közben egy csodálatos művészről beszélünk, akinek megannyi fantasztikus filmet és színdarabot köszönhetünk.

Egy csodálatos embert veszítettünk el. Lehet, hogy ez picit furcsán hangzik, de olyan mély érzésűnek ismertem őt, hogy úgy éreztem, nem fogja túlélni imádott férje elvesztését. A köztük lévő szeretet legendás volt és példaértékű.

Hála Istennek, megadatott nekem, hogy több mint húsz éven keresztül ülhettem vele a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökségi soraiban. Azt láttam benne, hogy azt a művészi és emberi erőt, ami benne rejlett, teljes mértékben a szakmánk jobb helyzetre hozatalára fordította. Azt hiszem, Gobbi Hilda óta nem volt rajta kívül olyasvalaki, aki az erejét és tehetségét ilyen mértékben a színészkollégák szolgálatába állította volna” – mondta el a Ripostnak a Jászai Mari-díjas színművész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!