Pótolhatatlan veszteség

2021.12.07. 07:54

Zenésztársai könyörögtek Kóbor Jánosnak: Mecky, oltasd be magad!

Bár az orvosok mindent megtettek érte, a legendás zenész szervezete végül feladta a harcot a koronavírus ellen. A barátai szerint Mecky úgy halt meg, hogy az utolsó pillanatban is azt gondolta, őt semmi sem győzheti le.

Mecky elment – torokszorító csend honol most minden helységben, ahol elhangzik ez a rövid, szívbemarkoló, letaglózó mondat. Tudtuk, mindenki tudta, hogy beteg volt, november kilencedikén került kórházba, ahonnan bár a család, a zenésztársak, a barátok és rajongók ezrei imádkoztak érte, csak nem jöttek jó hírek. Ennek ellenére is kivétel nélkül mindenki hitte, hogy Mecky meg fog gyógyulni - írja a Bors.

Kijön a kórházból, mikrofont ragad és megint énekel nekünk, ahogy tette azt az elmúlt hat évtizedben. Három hete aggódott érte az ország, de a barátoktól tudni lehet, hogy ő egy pillanatra sem keseredett el. Hitt a fizikai erejében. Sajnos nem mérte fel, mekkora a baj.

 

„Legyőzhetetlennek érezte magát”

Hiába volt a legendás zenész egész életében büszke arra, hogy milyen jó kondícióban van, a koronavírus ellen sajnos nem győzhetett. Hiába tettek meg mindent érte az orvosok, végül a szervezete december hatodikán feladta a harcot. A zenésztársait sokkolta a halálhíre. Mindenki azon töpreng most, hogy vajon másképp történt volna minden, ha Mecky beoltatja magát? Erre sajnos már nem kaphatunk választ.

Az OMEGA menedzsere, Trunkos András is azt mondja: Kóbor legyőzhetetlennek érezte magát.

Mecky nem volt vírustagadó, egyszerűen nem szerette volna beoltatni magát. Az oltásokban nem hitt. Kiváló fizikai állapotban volt még egy hónappal ezelőtt is és nem volt hajlandó rettegni a vírustól, nem akart vakcinát. Az utolsó pillanatokban sem vette tudomásul, hogy mennyire beteg. 

Kóbort a zenésztársak is rendre győzködték, hogy 78 évesen jobb lenne, ha beoltatná magát. De az ő hangjuk is kevés volt ahhoz, hogy a legenda meggondolja magát.

 

Zalatnay Cini: Vitatkoztunk, hogy oltassa be magát

Az énekesnő könnyeivel küszködve és gombóccal a torkában emlékezett vissza a legendás zenészre.

 Zalatnay Cini sajnálja, hogy nem sikerült rábeszélnie az oltásra

Fotó: TV2

Büszke volt arra, hogy tökéletese egészséges, semmilyen káros szenvedélye nincs. Sokáig én sem akartam felvenni az oltást, de aztán összevitatkoztunk rajta, hogy ő is oltassa be magát, mint én. Nem vagyunk már gyerekek. 

Cini szerint Kóbor Jánosból mindig áradt az élet, az erő és az egészség.

– Mindenki szerette! Emberi és emberközeli sztár volt!

 

Nagy Feró: Miért nem adta be magának azt a rohadt oltást?!

A Kóbor család egyik legközelebbi barátját, Nagy Ferót hívta a Bors újságírója, hogy megkérdezze, hogy érzi magát a történtek után:

Tulajdonképpen napok óta tudtam, hogy Mecky el fog menni. Lélegeztetőgépen volt már ki tudja mióta és mélyen belül tudtuk, hogy előbb utóbb el kell köszönnünk tőle – magyarázta.

 

 Nagy Feró érezte, hogy nincs visszaút

Fotó: MTVA

– Ilyen körülmények között az embernek nincs sajnos sok esélye. Miért nem adta be magának azt a rohadt oltást?! Hiába próbáltuk rábeszélni őt. Egész egyszerűen nem lehetett.... Egy csodát vitt el tőlünk a Jóisten, akit senki nem fog tudni pótolni.

 

Pataky Attila: Éreztem, hogy valami baj közeleg!

Pataky Attila összeomlott a halálhír hallatán. Saját bevallása szerint Kóbor János egyik legnagyobb csodálója volt.

– Egész éjjel nem aludtam, többször fölkeltem. Forgolódtam álmomban, kettőkor, négykor, fél ötkor arra kaptam fel a fejem, hogy kalapál össze vissza a szívem. Éreztem, hogy valami baj közeleg, de nem tulajdonítottam neki sok jelentőséget – kezdte a Borsnak sírva az EDDA énekese, aki újságírónktól értesült a halálhírről.

 

 Pataky Attila csodálta Kóbor János munkásságát

Fotó: TV2

Igazságtalan az élet.

Amikor valami jó történik velünk, akkor úgy repül el mellettünk az idő, mintha puskából lőtték volna ki, de ilyenkor, amikor valami megrendít minket, akkor minden egyes pillanat egy önálló örökkévalóságnak tűnik. Az elmúlt egy év megtizedelte az Omegát, és nem tudom elmondani, mennyire szomorú vagyok, hogy azok az emberek, akiket talán a világon legjobban tiszteltem, elmentek. Nem lesz még egy ilyen kiemelkedő alakja a magyar zenei életnek. Remélem Kóbor János fentről, ahogy lenéz majd ránk, látja, hogy mennyit jelentett mindannyiunknak – tette hozzá elérzékenyülve Pataky Attila, aki ennyivel búcsúzott Meckytől: Vigyázz magadra!

 

Molnár György Elefánt: A dalainkban tovább élünk!

Kóbor János zenésztársa hiába tudta, hogy nagy a baj, végig bizakodott.

A halálra nem lehet felkészülni, pedig tudjuk, hogy egyszer elérkezik az idő. Egy korszak lezárult, és nemcsak az Omegának, hanem a könnyűzenében is. Olykor felteszik nekem a kérdést, hogy félek-e a haláltól, de nem félek, mert a dalainkban tovább élünk, a zene erre is jó. 

– nyilatkozta a gyászoló zenésztárs. A gitáros, akit nagyon megrázott Kóbor János halálhíre, elmondta, hogy azt kívánja a jövő generáció zenészeinek, hogy készítsenek sok jó dalt, melyekben tovább élnek majd.

A zenész hozzá tette, hogy hatvan évet dolgoztak együtt, olyanok voltak az Omega tagok, mint egy nagyon család, hiszen többet voltak együtt, mint a vér szerinti családtagjaikkal. Egyébként Elefánt arról volt híres, hogy nagyon energikusan művelte a gitározást a színpadon, és egyszer egy drága import mikrofon ennek áldozatául esett, akkor zenésztársai az „elefánt a porcelánboltban” jelzővel illették őt, ebből alakult ki később a beceneve, Elefánt is.

 

Isten veled, Mecky!

Miden idők legsikeresebb hazai együttese voltak 

Az Omega egyedülálló eredményeket ért el a magyar zenei életben. A Liszt Ferenc-díjjal kezdve az EmeRTon díjon át a Kossuth-díjat is megkapta a zenekar a maga 20 albumával. Olyan slágerekkel vezette a sikerlistákat, mint a Léna és a Gyöngyhajú lány, aminek feldolgozása világszínvonalú előadók számára is természetesnek hatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában