Fontos!

2022.03.28. 15:24

Elárulta a virológus: ezt tudja a negyedik dózis a harmadikhoz képest

Kemenesi Gábor virológus összefoglalta, mit lehet tudni a koronavírus elleni negyedik dózisról.

Három oltás vagy négy? – rengeteg emberben felmerül a kérdés, melynek kapcsán az ismert magyar virológus, Kemenesi Gábor három komoly külföldi kutatás alapján összefoglalta, mit lehet tudni a negyedik oltás hatásosságáról.

Fotó: Mohai Balázs

„Jelen pillanatban három tanulmány áll rendelkezésre a negyedik oltás hatásosságával kapcsolatban. Fontos leszögezni, hogy továbbra sincs kellő információ, hogy pontosan kinek, mikor és milyen körülmények közt lesz indokolt. Az eddigi adatok alapján a járványhelyzet függvényében elsősorban az idős korosztály és/vagy krónikus megbetegedéssel rendelkezők lehetnek a fő célcsoport” – kezdi Kemenesi Gábor. Majd így folytatja:


„Azt mindegyik tanulmány alátámasztja, hogy a maximális szintű protektív immunitás a harmadik dózis után alakul ki, a negyedik pedig ugyanezt a szintet képes visszaállítani. A vizsgálatok egészségügyi dolgozók és a 60 év feletti korosztály körében történtek. Egészségügyi dolgozók körében (itt az átlag populációhoz képest magasabb a vírusnak való kitettség), csupán mérsékelt javulást jelentett a tünetekkel járó megfertőződéssel szemben.”

Fotó: Löffler Péter

Ezt követően a szakember rátér  a 60 év felettiekre vonatkozó kutatási eredményekre:

A 60 év felettiek körében a három dózishoz képest négyszeres növekedést mutatott a súlyos megbetegedés elleni védelmi szint. Szintén 60 év felett a halálozás viszonylatában, 40 napos megfigyelési tartományban 78 százalék csökkenést jelentett a négy dózis a háromhoz képest. A negyedik dózis biztonságosságát mindhárom tanulmány alátámasztotta.

– írja közösségi oldalán Kemenesi Gábor a Ripost találata szerint.

Kemenesi Gábor virológus Facebook-oldalán leszögezi: Jelen körülmények között, tudományos szempontból a három dózis számít alap immunizációnak. Megjegyzi: maga a pandémia, ahogy ezt mindenki megtapasztalhatta, egy folyamatosan változó helyzet, ahol az ismeretek bővülésével és a helyzet alakulásával párhuzamosan kell alkalmazkodnunk. A SARS-CoV-2 evolúciójának csúcsát jelenleg jelentő és dominánsan terjedő omikron esetében (annak újabb variánsaival egyetemben) a három vakcina nyújt kellő védelmet. Végül nyomatékosítja a szakember: aki még nem tette, vegye fel a harmadik oltást!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!