Opciós vétel

2018.06.06. 16:13

Többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben az Opus Global és a Konzum két magántőkealapja 

Tőkeemelésre készülnek az informatikai vállalatnál.

Az Opus Global Nyrt., valamint a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. és annak két alapja, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap opciós vételi szerződések, illetve egyéb tőzsdén kívüli jogügyleteken keresztül 50,28 százalékot meghaladó többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt. fölött – tették közzé a vállalatok a tőzsde honlapján szerdán.

A tőkepiaci szabályoknak megfelelve a tranzakció során összehangoltan eljáró felek a 15 napos törvényi határidőn belül nyilvános vételi ajánlatot tesznek a tőzsdén jegyzett informatikai holdingvállalat, a 4iG valamennyi részvényese számára.

A cégek tájékoztatása szerint két egymást követő tranzakcióval szerez többségi befolyást az Opus Global Nyrt., valamint a Konzum két magántőkealapja együttesen a 4iG Nyrt. fölött.

A szerdán bejelentett tranzakció első lépéseként az Opus Global Nyrt. tőzsdén kívüli jogügyletekkel 9,95 százalékos tulajdont szerzett a 4iG Nyrt.-ben, ezzel 10,21 százalékos befolyásra tett szert. A Konzum PE Magántőkealap a 4iG részvényeinek a 22,75 százalékával rendelkezik, ezzel befolyásának mértéke 23,35 százalék.

Az összehangoltan eljáró befektetők így jelenleg 33,57 százalékos befolyással rendelkeznek a felvásárolni kívánt társaságban, amelyre tekintettel vételi ajánlatot kötelesek tenni az informatikai vállalat minden részvényese számára.

Az ügylet második lépése a nyilvános vételi ajánlat, amelynek lezárásához és a tényleges befolyásszerzéshez a Magyar Nemzeti Bank, mint felügyelet jóváhagyásán túl a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélye is szükséges.

A nyilvános vételi ajánlattal, továbbá egyéb jogügyletek teljeskörű lezárásával az Opus Global Nyrt. legalább 14,15 százalékos, a Konzum PE Magántőkealap 12,94 százalékos, míg a Repro I. Magántőkealap 23,16 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben.

Az Opus Global Nyrt. szerdán azt is közzétette, hogy a nyilvános ajánlattételi szakaszt követően a 4iG menedzsmentjének hozzájárulásával tőkeemelésre készül az informatikai vállalatnál. Az ügylet során az Opus a banki informatikai szolgáltatásokat nyújtó Takarékinfó Zrt.-ben meglévő 24,67 százalékos részvénycsomagját apportálná a 4iG Nyrt.-be, amellyel célja a hasonló profilú vállalatok közötti szinergiák erősítése, illetve tulajdonának növelése az informatikai vállalatban.

A bejelentés miatt az Opus Global Nyrt. és a 4iG részvényeinek tőzsdei kereskedését is felfüggesztették szerdán, a papírokkal a kereskedés 16 órakor indult újra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában