Szelíd szárnyasok

2018.12.25. 10:00

Ilyen az a galamb, amelyik „halálos sebet kapott”

A luzoni csillagos galambot szíven szúrt galambnak is nevezik: azokhoz az egzotikus fajtákhoz tartozik, melyek egyre kedveltebbek a magyar díszmadártenyésztők körében.

A ritka és csodaszép díszmadár a Fülöp-szigetekről származik, s Luzon szigetén található egyik legjelentősebb populációja – ismerteti a szíven szúrt galambot cikkében a magyarmezogazdasag.hu. Erre a faj tudományos elnevezése is utal: Gallicolumba luzonica – írják.

A Gallicolumba tyúkgalambot jelent, ami utal a tollas életmódjára: tyúkhoz hasonlóan többnyire a földön tartózkodik, innen csipegeti fel élelmét, és félelmében előbb kezd futni, mint repülni. Ekkor sem száll messzire, legtöbbször néhány tíz méter után „landol”.

A cikkből az is kiderül, hogy a szíven szúrt galamb elnevezés arra utal, hogy a madár mellén a tollazat egy foltban vörös, mintha valóban megszúrták volna.

Könnyen szelídülő, bár ijedős állat, melyet tágas külső röpdében és egy ehhez kapcsolódó jól fűthető belső férőhelyen kell tartani.

Táplálásakor igen fontos a változatosság, hiszen hazájában is sokféle különböző magvak, apró gyümölcsök, bogyók jelentik eledelét, emellett apró gerincteleneket fogyaszt – sorolja a madár jellegzetes jegyeit a portál.

Borítókép: a luzoni csillagos galamb. Forrás: Wikimedia / Kao-Tai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában