minőségi veszteség

2019.06.19. 07:07

Drágítja a növényvédelmet a sok eső

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okozott károkat a hétvégi vihar, a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben azonban szerencsére kisebb mértékben pusztított, a Dunától keletre azonban a nagy mennyiségű eső miatt intenzívebb növényvédelemre, így magasabb költségekre számíthatnak a termesztők – közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Nagykamarás, 2012. június 27. Ifjabb Urbán Ferenc dinnyét permetez apja nagykamarási házának udvarán 2012. június 27-én. Urbán Ferenc és felesége 1984 óta gazdálkodnak fóliaházaikban és a település határában lévõ földjeiken. A négy fóliasátorban zöldpaprikát és sárgadinnyét, az udvar többi részén pedig zöldbabot és csemegekukoricát termelnek. A falu határában lévõ 55 hektár földön pedig dinnyét, árpát, búzát és kukoricát termesztenek. Urbán Ferenc feleségével és fiával családi alapon mûködteti a gazdaságot, idõnként anyósa és két-három napszámos segít be nekik. A megtermelt zöldséget fõleg orosházi kereskedõknek értékesítik, mivel az évtizedek alatt így kialakított vevõkör biztos piacot jelent számukra. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Apáti Ferenc szerint a vasárnapi zivatarok elsősorban Pest, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Borsod megyében jártak heves esőzéssel, helyenként jégesővel.

A jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben országos viszonylatban is jelentős terméskiesést okozó jégverés nem volt, ugyanakkor

ahol 40-70 milliméter csapadék esett, ott a meleg, párás időjárás növeli a gombafertőzés veszélyét, és minőségi veszteségeket okozhat.

A vihar a hajtatott zöldségtermesztő berendezésekben (fóliasátrak, üvegházak) nem okozott károkat.

Az alelnök elmondta, hogy Magyarországon mintegy 80 ezer hektáron termesztenek zöldséget szabadföldön. A termőfelület 40 százalékát, 35 ezer hektárt a csemegekukorica adja, a betakarítási munkálatok itt még nem kezdődtek el, ugyanakkor a mintegy 15-20 hektáron termesztett zöldborsó betakarítása a vége felé jár, ami a sok eső miatt kissé megcsúszhat. A viharos időjárás kisebb gondokat okoz a káposzta-, saláta- és hagymafélék, valamint a gyökérzöldségek esetében, de a paprika- és paradicsomféléknél növelte a gombabetegségek kockázatát.

A magyar gyümölcstermő terület 80 százaléka Pest, Bács-Kiskun megyében és az észak-keleti régióban van, azokon a területeken, ahol vasárnap heves esőzések, jégverések voltak. A zivatarok ezeken a helyeken néhány ezer hektárt sújtottak.

A viszonylag rövid idő alatt lehullott sok csapadék a később érő gyümölcsfajoknál – alma, körte, szilva – közvetlenül nem okozott károkat, ugyanakkor a növényvédelmi költségeket emeli.

A cseresznyénél és a meggynél nőtt a repedés kockázata, vagy az arra kevésbé érzékeny fajták termése puhulhat, így szállíthatóságuk és feldolgozhatóságuk romlik – tette hozzá az alelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában